GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Parīze

Baudītāja ceļvedisCitādi maršrutiFoto galerijasEsenceKultūraKur nakšņotKur paēstKur iepirktiesMaršrutiUrbānā leģendaArhitektūras tūrismsLietas, kas jāizdaraVērts zinātLabākie klubiFilmaVērts izbaudītInsider's view

IZVĒLIES OBJEKTU

« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

· Eiropa · francija · Parīze

Izsmalcināti Ziemassvētku gardumi

Autors: Astrīda Vītols0 ATSAUKSMES

(Raksts ievietots 2007. gada decembrī)

La Bûche de Noël jeb « Ziemassvētku bluķis » ir ļoti īpatnējs un tradicionāls franču konditorejas izstrādājums, ko ik gadu liek galdā Ziemassvētku vakarā. Francijā ikviens šo kārumu baudījis jau kopš bērnu dienām. Ziemassvētku bluķa receptes - katrā mājā tas garšo mazliet citādāk - tiek turētas ģimenes dārgumu godā. Šīs ruletes recepte gan ir ļoti darbietilpīga un sarežģīta, tāpēc mūsdienu sievietēm nepietiek ne laika, ne pacietības, lai to pagatavotu mājās. Laimīgā kārtā La Bûche izrādījies iespaidīgs iedvesmas avots, varētu pat teikt - kalpo par simbolu Parīzes luksusa klases konditoreju, šokolādes veikalu un četrzvaigžņu viesnīcu gastronomijas maestro izdomai un izcilajai meistarībai. Izmantojiet izdevību Ziemassvētkos apciemot Francijas galvaspilsētu, lai aplūkotu, nogaršotu un izbaudītu kādu no šiem krāšņajiem kulinārijas brīnumiem!

Nu jau kādu laiku franču gastronomijas līderis Lenôtre ik gadu aicina kādu ievērojamu dizaineri piedāvāt pašam savu skatījumu uz tradicionālo Ziemassvētku našķi; pieaicinātā mākslinieka ideju pēc tam dzīvē īsteno talantīgais šefpavārs Guy Krenzer. Pērn slavenais Filips Starks nāca klajā ar visnotaļ pārsteidzošu un mūsdienīgu Ziemassvētku bluķi skaista taisnstūrveidīga « koka » gabala formā, bet šogad Karls Lāgerfelds piedāvā tādu kā franču-vācu kopražojumu, paturot prātā vienotās Eiropas ideju: tas ir šīs tradicionālās franču ruletes apvienojums ar tipiskiem vācu Ziemassvētku kūku aromātiem (tie vēsturiski iecienīti arī Francijas austrumu provincē Elzasā, no kurienes, starp citu, nācis arī Guy Krenzer). Rezultāts ir viegla dacquoise (cepta bezē) pamatne, uz kuras balstās veidojums no garšvielām bagātināta biskvīta rīvmaizes, mandelēm, lazdu riekstiem, sīrupā sautētiem saldajiem un skābajiem apelsīniem un drusciņas kanēļa, bet tas viss ietīts bagātīgā kārtā blīvas, izsmalcinātas un ar vieglu augļu aromātu apveltītas šokolādes no Dominikānas un Tanzānijas. Šis Karla Lāgerfelda dizainētais konditora mākslas darbs, kas iesaiņots neprātīgi elegantā ar spoguļiem „oderētā" šokolādes krāsas kārbā, ir patiesi unikāls.

Lieliska šķiet arī Dalloyau „Ziemassvētku kolekcija", ko iespaidojusi augstākās klases juveliermākslas pasaule, piemēram, Boucheron rotas. Senā kulinārijas firma, ko pirms diviem gadsimtiem par prieku augstdzimušiem gardēžiem dibināja Jean-Baptiste Dalloyau, piedāvā dažādus spožus, žilbinoši skaistus un elegantus Ziemassvētku kārumus. Šodien par kompānijas produkcijas radīšanu un pagatavošanu atbildīgs noslēgtais šefpavārs Jean-Luc Matyjazik. Saprotams, šeit La Bûche tiek dēvēts par La Rivière de diamants (« Briljanta kaklarota ») un liksies īpaši pavedinošs dāmām : vispirms sajūtiet rūgteno melno šokolādi, tad atklājiet un izgaršojiet meža zemeņu un sārtā šampanieša aromātu. Ļoti šika ir arī Pochette du soir (« Rokassomiņa »), piesātināta tumšā šokolāde ar kraukšķīgi « laminētu » pralinē garšas saldējumu un tādiem kā apsūbējušiem zelta rotājumiem. Lai izbaudītu pēc iespējas vairāk dažādu aromātu, es iesaku izmēģināt Les Bûchissimes, sešu mazu « Ziemassvētku bluķīšu » kolekciju, kas greznota ar zelta rokassprādzi un briljantu - tā ir īsta garšu un krāsu camaïeu, ārkārtīgi izsmalcināta dāvana. Bet pašu priekam var rekomendēt Le 7 Surprises jeb « Septiņus pārsteigumus », kaut ko līdzīgu septiņiem nāves grēkiem vienā konditorejas izstrādājumā - asprātīgi un rotaļīgi, tāpat arī rotaļlācīti Monsieur Ours no šokolādes ar īpašu bronzai līdzīgu pārklājumu.

Arī La Maison du Chocolat, kas šogad svin savu trīsdesmito gadadienu, ar savu « Ziemassvētku pērļu kolekciju », nevainojama skaistuma, romantikas un uzticības simbolu, pievēršas rotaslietu tematikai. Pamielojiet acis ar Perle de Ganache, apburošu zelta un pērļu dāvanu kastīti, ko atverot ieraudzīsiet šokolādes Porcelana, Himalaya, Kerala un Mahina. « Ziemassvētku pērļu kolekcija » piedāvā brīnišķīgi skaistus kārumus ar šokolādes krēmu, Ziemassvētku kūku un vaniļas crème brûlée, bet jaukai dāvanai apsveriet iespēju iegādāties Boule de perles, mirdzošas pērlēm līdzīgas zelta, bronzas, rozā un baltas šokolādītes, kā radītas Ziemassvētku eglītei.

Pirmssvētku dienās nav iespējams paiet garām arī Fauchon, Parīzes greznākā dzīvesstila templim ar Christophe Adam darinātajiem gardumiem. Le Disco ir īsts svētku iemiesojums - mirdzošs sudraba kupols, kas greznots kā Ziemassvētku eglīte, bet La Bûche Baroque - balts krēms ar brokāta audumam līdzīgu tekstūru, gluži kā no modes lapas izkāpis. Izpriecu meklējumos nobaudiet arī Éclair Fourrure (« Kažokādas eklēru »), īsts franču délice.

Šokolādes mākslas lielmeistaram Jean-Paul Hévin prātā ienākusi lieliskā doma ar « Ziemassvētku bluķa » palīdzību piedāvāt jums ceļojumu laikā, teiksim, iekārdinot ar apburoši tradicionālo La Bûche d'Hier (« Vakardienas bluķi ») vai futūristiski dizainēto- metāla caurulei līdzīgo - La Bûche de Demain ar domu par rītdienu.

Pats skaistākais brīvdomīgā chocolatier Patrick Roger veikals atrodas Avenue Victor Hugo, taču līdz pat 31. janvārim viņš saimniekos arī Le Printemps de la Maison (Boulevard Haussmann, otrajā stāvā) augu stūrītī, koncepta veikala Luxe et Gourmandises (« Greznība un gardēdība ») telpās. Konditors pieder pie jaunās šī žanra meistaru paaudzes, viņam patīk šokolādes tēlniecība, patīk jaukt paradoksālus aromātus un pārsteigt. Tik poētiska šķiet viņa šokolādē veidotā Ziemassvētku eglīte - liekas, tā patiesi apsnigusi...

Es neparko negribētu pielikt punktu šai jutekļu baudu svētku uguņošanai, neiegriežoties vēl vienā kulināro baudu cienītāju iemīļotā Parīzes institūcijā, luksusa lielveikala Le Bon Marché (St-Germain-des-Prés) gardēžu nodaļā Le Grande Epicerie un nepagaršojot Ziemassvētku Gâteau du 7ème Ciel (« Septītās debesis»). Jā, kāds burvīgs ceļš uz debesīm - septiņas kūciņas ar šokolādes glazūru ; tās gatavotas no dažādām izejvielām (apelsīni, kazenes, melna kafija, piens u.c.), bet garša variējas no saldas līdz pat intensīvi rūgtai tumšajai šokolādei. Kad esat iepirkušies, brīdi pakavējieties stilīgajā Delicabarsnack chic »), kur šefpavārs Sébastien Gaudard piedāvā burvīgu un amizantu Bûche noir d'olive et chocolat, izrotātu ar mazītiņiem Santa Klausam konfiscētiem cirvīšiem un zāģīšiem - diezgan provocējošu un kārdinošu « koka » gabalu : šokolādes biskvītu ar skābāku augļu noti un melno olīvu krēmu. Vēl viena iespēja - biskvītkūka ar lazdu riekstiem, kastaņu biezeni un mutē kūstošiem karamelizētiem bumbieriem.
Pats grūtākais jums vēl priekšā - izvēlēties! Neraugoties uz to, noteikti atbrauciet un pagaršojiet. Vēlu jums visiem gardus Ziemassvētkus - Parīzē vai jebkur citur visā pasaulē - un neaizmirstamus pārdzīvojumus jūsu jutekļiem!

Papildus informācija:

Lenôtre : www.lenotre.fr

Dalloyau : www.dalloyau.fr

La Maison du Chocolat : www.lamaisonduchocolat.com

Fauchon : www.fauchon.fr

Jean-Paul Hévin : www.jphevin.com

Patrick Roger : www.patrickroger.com

Le Bon Marché/La Grande Epicerie : www.lebonmarche.fr - www.lagrandeepicerie.fr

Delicabar : www.delicabar.fr

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: