Vērts zināt
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES
- Tbilisi visērtāk pārvietoties ar taksometru. Ja galapunkts atrodas turpat centrā, cena vidēji ir 3 lari, mazliet ārpus centra - 5 lari, bet vēl tālāk - 10 lari. Neraugoties uz šofera īdēšanu un mēģināšanu jūs apvārdot (tūrists tomēr) nevajag pārmaksāt - turklāt vienmēr jebkurā laikā atradīsiet citu mašīnu par daudz labāku cenu.
- Vienīgais puslīdz prognozējamais sabiedriskais transports Tbilisi ir metro. Ir ļoti daudz maršruta taksometru (mikroautobusi), taču tie neatiet pēc stingra grafika, un arī maršruts var tikt variēts.
- Lielajās Gruzijas pilsētās labāk pašiem pie auto stūres nesēsties. Lai pārvietotos Tbilisi, ne tikai jāpazīst pilsēta, bet jābūt īpašai izjūtai, kas piemīt tikai vietējiem, kuri vien pēc iebraucējiem bieži visai nesaprotamām pazīmēm zina, kad jābrauc un kad jādod ceļš citam transporta līdzeklim. Ārpus pilsētām šādu braukšanas īpatnību ir mazāk, un ja nebaida kalnu ceļi, var arī sēsties pie stūres. Tikai neiedomājieties, ka Gruzijā nedarbojas ceļu policija - pēc vecās milicijas izformēšanas, jaunie ir stingri un principiāli. „Kukuļus" nepieņem!
- Gruzijas galvenie ceļi ir pietiekami kvalitatīvi, taču nomaļākos rajonos jārēķinās, ka braukšana pa ceļiem, kas pēdējo remontu redzējuši vēl padomju laikā, var prasīt vairāk laika nekā plānots.
- Ja vien iespējams, Tbilisi (un Gruzijā vispār) vislabāk nakšņot pie kāda mājās. Vai - vismaz viesu namā. Tādu pilsētā ir daudz, istabu atrast nav sarežģīti (vien pajautājiet vietējiem), un tā ir iespēja vismaz pa kripatu tikt tuvāk izslavētajai gruzīnu viesmīlībai. Tādas brokastis kā gruzīnu viesu namos, jums diezin vai kur citur būs gadījies baudīt - galds burtiski lūst. Savukārt tradicionālās viesnīcas Tbilisi ir bezpersoniskas un neadekvāti dārgas.
Gruzijā noteikti jānogaršo:
- Parastā puri maize un hačapuri (maize, pildīta ar sieru);
- Hinkali jeb lielie pelmeņi;
- Mtsvadi jeb šašliki un gaļas;
- Lobiani - maize, pildīta ar pupu biezeni (lobio - pupas);
- Sulguni siera plāksnītēs ietīts nadugi siers (biezpienveidīgs) un gabaliņš tarhūna;
- Ceptas cāļu akniņas;
- Dārzeņu ragū;
- Visdažādākie zaļumi. Jārēķinās gan, ka daudzviet klāt ir tarhūns (garšaugs ar ļoti specifisku garšu, kas uzlabo gremošanu un, kā zina teikt vietējie - paaugstina potenci);
-Ja iepriekšējā vakarā baudīts pārāk daudz vīna, nākamajā dienā var nomēģināt haši. Tas ir tikai un vienīgi paģiru ēdiens. Zupa ar govs kuņģi un cūkas kājām. Neprātīgi trekna un vārīta bez garšvielām. Sāli, ķiplokus un pienu katrs var pievienot pēc savas vēlmes. Turklāt katra sastāvdaļa pilda svarīgu funkciju. Tā, piemēram, govs kuņģis - ferments labākai iepriekšējās dienas sagremošanai, ķiploki - vitamīni, piens - atindēšanās. Pārsteidzošākais, ka haši garšo pavisam citādāk, pareizāk sakot, garšo briesmīgi, ja nobaudīt to mēģina „skaidrā dūšā".
-Restorāni Tbilisi nav dārgi, kārtīgas pusdienas diviem ar vīnu neizmaksās vairāk par 20 - 30 eiro.