Koka
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES
Koka ir viens no intriģējošākajiem jaunpienācējiem uz šī brīža Gēteborgas gastronomijas skatuves. Tiesa, jaunpienācēja tikai nosacīti, šajā pašā vietā vēl nesen veselus 14 gadus atradās vietējo vidū labi zināmam pavāram Björn Persson piederošais restorāns Kock&Vin, kurš cita starpā lepojās arī ar vienu Michelin zvaigzni. Taču kā viņš pirms tā slēgšanas apgalvoja kādā intervijā: “Tas šķita miegains un garlaicīgs – galīgi ne moderns restorāns, kādi mēs vēlējāmies būt." Gastronomijas ziņā Koka koncepts saglabājies nemainīgs – ēdienkarte (trīs, piecu vai septiņu kursu) ir īstens gardēža piedzīvojums, taču pašā restorānā vairs nav ne vēsts no stīvuma. Vietējie Gēteborgas arhitekti tā interjeru pārvērtuši līdz nepazīšanai, padarot par īstenu “less is more” paraugstundu. Interjerā dominē gaišs koks, savukārt galdu virsmu klāj āda – dažādiem ikdienas skrāpējumiem un noberzumiem pamazām veidojot tās patinu. Sienas dekora vietā rotā tādi pat ar ādu apvilkti taisnstūri, kas nepieciešamības gadījumā ir noņemami un var kalpot kā galdu savienojums, piemēram, banketu vajadzībām. Restorānu mūžīgais “klupšanas akmens” - apgaismojums, kas būtu vienlīdz glaimojošs gan ēdienam uz šķīvja, gan viesu sejām, te risināts ar lampu, kuras kupola augstumu (līdz ar to arī apgaismojumu) katrs restorāna viesis var regulēt pats. Savukārt tradicionālais instrumentu komplekts (dakšas, naži, karotes) novietots uz speciāli tam paredzētas gaiša koka lādītes – paliktņa. Šādu sīku, pirmajā mirklī neuzkrītošu, bet apbrīnojami funkcionālu detaļu Koka ir daudz, tādējādi vakariņas pārvēršot dubultpiedzīvojumā.
Viktoriagatan 12,411 25,Göteborg