Another Travel Guide
APRĪLIS 2009. CEĻOTĀJA PIETURZĪMES

MĒNEŠA IZSTĀDE

REQUIEM. DAMIEN HIRST, PINCHUKARTCENTRE, KIJEVA, 25. APRĪLIS – 20. SEPTEMBRIS

Aprīļa otrā pusē Kijevā tiks atklāta grandioza šodienas mākslas ainas vispopulārākā zīmola un šodienas britu mākslas simbola Demjena Hērsta retrospekcija Rekviēms, kuras ietvaros apskatāmi vairāk nekā simt darbi. Šķiet, šī ir apjomīgākā līdz šim notikusī Hērsta daiļrades reprezentācija - tā atspoguļo viņa mākslu laikposmā no 90. gadiem līdz pat mūsdienām. Ekspozīcija solās būt dažādu hrestomātisku mākslas parādību pārpilna - tostarp A Thousand Years, Death Explained un The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living - slavenā haizivs formalīnā, par kuru 1995. gadā Hērsts saņēma Tērnera balvu.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA MĀKSLAS NOTIKUMS

ROAD TO CONTEMPORARY ART, ROMA, 2.- 5. APRĪLIS

Notikums, kurš formāli ieņem mākslas tirgus statusu, fascinē ar savu izteiksmes veidu. Ierasto bezpersonisko angāru un tā dēvēto „balto kubu" vietā par ekspozīcijas telpu izvēlēti slaveni Romas palazzo, arheoloģiskie pieminekļi, ar freskām izgreznotas halles un izsmalcinātas rezidences. Road to Contemporary Art mērķauditorija ir ne tikai profesionāļi un kolekcionāri, bet mākslas mīļotāji kopumā. Pati mākslas mese dislocējusies visdažādākajos pilsētas punktos. Palazzo delle Espozicione un Palazzo Venecia piedāvā modernās un laikmetīgās mākslas krējumu un galerijas/zīmolus. Trajāna tirgū skatāmā Solo al buio veltīta eksperimentiem videomākslā un fotogrāfijā. Turklāt šī ir nakts atrakcija, kuras ietvaros tirgus tumsā eksponēti videodarbi un gaismas kastes, kas atklāj mākslas jaunākās izpausmes formas.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA GALERIJA

VAITČEPELA GALERIJAS ATKLĀŠANA, LONDONA, 5. APRĪLIS

5. aprīlī publikai durvis vērs renovētā un kardināli paplašinātā Vaitčepela galerija (tās jaunais veidols ir aptuveni par 78 procentiem lielāks par kādreizējo platību), kas vienmēr uzskatīta par vienu no prestižākajām mākslas institūcijām Londonā. Būvdarbi ilga divus gadus, galerijas darbībai tika pielāgotas kādreizējās bibliotēkas telpas, kuras atradās līdzās sākotnējai galerijas mājvietai. Jaunā veidola autors ir beļģu arhitektu birojs Robbrecht & Daem, kas strādājis kopā ar Londonas arhitektu biroju Witherford Watson Mann Architects. Atklāšanas programma kopumā (septiņas dažādas skates) demonstrē Vaitčepela galerijas jaunās iespējas.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA IZRĀDE

ANDERSENA PROJEKTS, REŽISORS ROBERTS LEPĀŽS, PICCOLO TEATRO, MILĀNA, 16. – 20. APRĪLIS

Kanādiešu mākslinieks Roberts Lepāžs ir viens no pasaules mūsdienu izcilāko režisoru piecnieka. Savas grupas Ex Machina īpašo izteiksmes veidu viņš attīstījis, strādājot mākslas telpā starp teātri un kino, apvienojot abas mākslas, to valodas un pievilcību. Arī Andersena projekts, viens no emocionāli spēcīgākajiem darbiem mūsdienu teātrī, ir tapis kino un teātra izteiksmes paņēmienu mijiedarbībā, piedāvājot skatītājam ļoti retu kvalitāti - atgriežot viņam teātrī iespēju tikt pārsteigtam, brīnīties, smieties un raudāt. Eiropā šī unikālā izrāde viesojas reti, tālab ļoti ieteicams to nepalaist garām.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA TEĀTRA NOTIKUMS

GARĀ TEĀTRA NAKTS, BERLĪNE, 25. APRĪLIS

Garajā teātra naktī 25. aprīlī (no plkst. 19.00 līdz 01.00) savas durvis vērs 51 Berlīnes teātris, piedāvājot ekskursijas, izrādot īsus uzvedumus, performances, dzīvās instalācijas un piedāvājot citas dažāda rakstura aktivitātes. Berlīnes garā teātra nakts ir radusies Berlīnes garās muzeju un zinātnes nakts milzīgo panākumu iedvesmota, ko apmeklēja fenomenāls skaits gan pašu berlīniešu, gan tūristu. 25. aprīļa vakarā durvis vaļā vērs pilsētas dramatiskie teātri, leļļu un marionešu teātri, varietē, improvizācijas teātri, operas, dejas mājas. Kā viens no senākajiem un skaistākajiem Berlīnes teātra telpas piedzīvojumiem ļoti iesakāma 1905. gadā celtā Sophiensaele, viena no brīvā teātra aizraujošākajām platformām.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA MŪZIKAS NOTIKUMS

RODIONA ŠČEDRINA SKAŅDARBA APZĪMOGOTAIS EŅĢELIS PIRMATSKAŅOJUMS LATVIJĀ, RĪGAS DOMS, 26. APRĪLIS

26. aprīlī Rīgas Domā notiks ievērojamā krievu komponista Rodiona Ščedrina opusa Apzīmogotais eņģelis Latvijas pirmatskaņojums. Koncertu ar savu klātbūtni pagodinās arī pats Rodions Ščedrins ar kundzi, Krievijas un pasaules baleta leģendu Maiju Pļisecku. Pamatoti komponists šodien tiek uzskatīts par vienu no Krievijas kultūras ikonām, un viņa darbi regulāri tiek atskaņoti pasaules ievērojamākajās koncertzālēs izcilu mūziķu sniegumā. Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris Latvija un kora solisti, Dita Krenberga (flautas solo), Rīgas Doma zēnu kora solisti. Diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA VEIKALS

MERCI, PARĪZE

Nesen Parīzē atvērtais Merci noteikti ierindojams pēdējā laika oriģinālāko koncepta veikalu sarakstā. Turklāt ir ideāli atbilstošs laikam, kas cita starpā mudina pārvērtēt arī savus iepirkšanās paradumus. Merci koncepts vistiešākajā veida iemieso tā nosaukumu - paldies! Atšķirībā no kārtējā patērētājkultūras tempļa, jaunais veikals piedāvā sociāli apzinīgu iepirkšanos - pēc izmaksu apzināšanas visi pārējie veikala ienākumi tiek ziedoti labdarībai - Madagaskaras bērniem. Un ne tikai tas vien - lielākā daļa piegādātāju atteikušies no sava peļņas procenta, tālab Merci daudzas lietas ir ievērojami lētākas nekā citos veikalos. Piemēram, vienojoties ar vairākiem modes namiem, atsevišķi modeļi tikuši radīti speciāli Merci un to cena ir par 30 līdz 40 procentiem zemāka nekā pašu zīmoli veikalos.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

MĒNEŠA VIESNĪCA

ACE HOTEL, ŅUJORKA

Ace Hotels pirms vairākiem gadiem to izveidoja trīs Sietlā dzīvojoši draugi, kuru mērķis bija radīt naktsmītni, kas ir pilnīgs pretmets tradicionāliem priekšstatiem par klasisku viesnīcu, un kurā labprāt vēlētos nakšņot arī viņu draugi - dīdžeji, mākslinieki, žurnālu redaktori, mūziķi, dizaineri. Viesnīcu radošiem cilvēkiem, kas novērtē stilu, bet vienlaikus nemēdz šķiesties ar naudu. Šomēnes Ņujorkā durvis ver ķēdes jaunākā atvase. Viesnīca atrodas dažu kvartālu attālumā no Medisona skvēra, 1904. gadā celtā ēkā, tās vēsturiskais skelets pilnībā saglabāts, papildinot to ar vintage un pēc pasūtījuma darinātām mēbelēm un dizaina objektiem. Nekas nav pārspīlēts, pārdizainēts vai lieks. Istabās ir audekla mākslas darbi, kuru autori ir pazīstami vietējie mākslinieki. Un to interjers rada drīzāk mājas, nevis viesnīcas sajūtu. Mūziku iespējams atskaņot vai nu no jūsu personīgā iPod vai izmantojot klasisku skaņuplašu spēlētāju, kas rodams katrā istabā - komplektā ar jaunu un vintage vinila plašu kolekciju.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

GALAMĒRĶIS

RENĒ MAGRITA INSPIRĒTA ĒSTUVE U.C. VIĻŅAS ADRESES

Rene specializācija ir beļģu virtuve, taču neba tradicionālo Moules Provinciales dēļ vien vērts te iegriezties. Rene ir viens no šī brīža kolorītākajiem restorāniem Viļņā, kur katra detaļa ir maza mizanscēna, kopumā pat apmākušās un drūmās dienās veidojot tik dzīvespriecīgu atmosfēru, ka vien pārkāpjot slieksni jau sejā iezogas smaids un to nepamet līdz pašām maltītes beigām... Restorāna sienas grezno beļģu sirreālista Renē Magrita darbu posteri, bāra plauktos aprakstītas pudeles, galdi ar baltiem papīra galdautiem, kurus, ja vien piemeklē iedvesma, gaidot pasūtījumu var arī apzīmēt (zīmuļus jums iedos). Viesmīles baltos kreklos ar melniem priekšautiem un katliņcepurēm, pie ieejas ķerrā sakrauta visa iespējamā drukātā informācija par pilsētā notiekošo. Pietiekami plaša ēdienkarte un saprātīgas cenas.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

GALAMĒRĶIS

HULIGĀNISKĀKAIS RESTORĀNS U.C. JAUNAS SIDNEJAS ADRESES

Kaili pavāri? Gandrīz. Ne dzīvē, bet fotogrāfijās. Lai cik grūti tam nebūtu arī noticēt, Merivale restorānu grupas svaigākais mārketinga triks izrādījies visai auglīgs un vairāku ķēdes paspārnē esošo restorānu galdiņi rezervēti jau dienām uz priekšu. Deviņi PR „huligānismā" iesaistītie šefpavāri savu sapni par modeļa karjeru, šķiet, piepildījuši mazliet vairāk kā iecerēts. Pārsteidzošas un pavisam noteikti provocējošas fotogrāfijas, kurās augstā kulinārijas māksla apspēlēta vēl līdz šim neredzētā rakursā. Pilnīgs ku-kū koncepts! Vai apetīti rosinošs, jāvērtē katram pašam, bet tādas rafinētas nekaunības dēļ vien vērts te iegriezties.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

CITĀDI MARŠRUTI

MĀKSLINIEKA ANDRA VĪTOLIŅA KIŠIŅEVAS UN PIEDŅESTRAS PIEZĪMES

Dapros kā īstā padomju laika filmā - sēdi uz taburetes, riņķī sastājas kādi 10 buļļi un jautājums seko jautājumam - Kur brauc? Kāpēc brauc? Ko tev tur vajag? Kāpēc nebrauc uz Parīzi? Kas esi? No kurienes esi? utt. Tirpina ilgi un pamatīgi, beigās trīc arī rokas, bet laikam jau tas ir smagākais posms, kam jāizkuļas cauri. No kaitinošās ziņkāres atkauties izdodas vien ar stāstu, ka braucam uz Tiraspoli padzert konjaku un paklīst pa pilsētas ielām. Tā kā līdzi nav arī liekas bagāžas, robežsargu interese par mums ātri vien zūd un žurnālā uz rūtiņu lapeles tiek atzīmēts - pribalti.

Vairāk lasiet www.anothertravelguide.lv

 

 

www.anothertravelguide.lv

info@anothertravelguide.com

Lai atteiktos no jaunumu saņemšanas, spiediet šeit.

Adrese: Lāčplēša iela 75-4, LV-1011, Rīga
Tel.: 67812241, 67242393