Abraxas North
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Abraxas North ir Telavivas trendy restorāns ar pārsteigumu. Kā opera. Kā teātris. Ik dienas cita izrāde - pavāra Eyal Shani režijā.
Šefpavārs Eyal Shani ir azartisks un ekscentrisks ģēnijs. Viņš runā bez mitas, un pusstundas laikā ir gatavs dievišķīgs ēdiens.
Pirms šīs dienas darba cēliena virtuvē, viņš devies uz Jeruzalemi, izsekojis Izraēlas kazai pa pēdām un uzgājis vislabāko, ko šai dienā pasniegt saviem viesiem. Atlasot produktus, Eyal Shani jau galvā veido to lieliskākās kombinācijas un gara acīm uzbur ēdienus, kurus nav iespējams atrast nevienā grāmatā. Tie ir viņa spilgtās izdomas augļi.
Abraxas ir atvērtās virtuves stila restorāns, kurā var vērot ārkārtīgi draudzīgo pavāru komandu brīvā, nepiespiestā atmosfērā. Tādā savā ziņā pat psihodēliskā atmosfērā, kurā visriņķī verd tikko no uguns noņemti katli un pannas. Un uzvēdī svaigs, tikko no krāsns izņemta, olīveļļā cepta ziedkāposta aromāts. Turpat tiek attīts pergaments un atbrīvota karsta un kūpoša, Izraēlā tik populārā, baklažāna smarža. Izskats tam kā latviešu pastalai, bet garša - kā ambrozijai. Te virtuvē ieslīd cukini pievedums, un jau tiek lūkots, kur un kā to izmantot... Skaidrs! Tas jāieberž ar pipariem un citronu. Tikmēr tikko ienestais jūras asaris - hop!, jau tiek iekļauts ēdienkartē. Kāds jau pamanījies pasūtīt asara galvu. Apcepts, grilēts un sautēts svaigā tomātu mērcē, tas kļūst par gardāko delikatesi. Visi to kāro, bet asarim galva tikai viena. Tikmēr jau gatavs, kūpošā katliņā pie galda tiek pienests kazlēna stilbiņš, turpat deg un dūmo kaltēti garšaugi, iespējams, tādi paši, ar kuriem kazlēns pirms tam mielojies. Vari ēst individuāli vai dalīties ar pārējiem.
Turklāt, Abraxas ir īstena tomātu leiputrija. Restorāns sadarbojas ar saimniecību, kurā tiek audzētas teju 120 dažādas tomātu šķirnes, līdzās tradicionāli sarkanajiem restorāna virtuvē sastopami visu iespējamo krāsu tomāti, kas te tiek izmantoti visdažādāko ēdienu sastāvā.
Lai gan Abraxas ēdienkarte ir allaž mainīga un bagāta ar nekur citur nesastaptiem ēdieniem, tomāti šeit ir vienmēr. Šefpavārs tos ceļ lielā godā: „Ja ir tomāti, tad ir saule", viņš tos pievieno Izraēlas simboliem, un tūlīt pat arī svaigiem, tikko ķertiem krabjiem. Tad meistarīgi noloba tomāta mizu, izspiež sēklas, un pagatavo fantastisku tomātu karpačo - tādu kā Pikaso glezna van Goga krāsās.
Šefpavāra Eyal Shani filozofiju par Dieva ēdieniem un to zemes garšu, kā arī Abraxas pavāru komandas savdabīgo un atraktīvo darbošanos iespējams vērot arī virtuālajā vidē, piemēram, YouTube ievietotajā videomateriālā http://www.youtube.com/watch?v=19q_758F528.
40 Lilenblum, Tel Aviv
Ievietots 07/2010