HIX restaurants
Autors: Mārtiņš Rītiņš1 ATSAUKSME
Ar savu ikmēneša sleju Esquire, nedēļas sadaļu The Independent, oriģinālo pieeju britu virtuvei un augstvērtīgāko produktu izmantojumu - gastronomijas apskatnieks un šefpavārs Marks Hikss (Mark Hix) iemantojis jau krietni vien nesatricināmu no-nonsense reputāciju, tālab viņa sniegumu droši vērts doties baudīt uz jebkuru no pieciem restorāniem Londonā, vai piekrastes pilsētiņā - Lyme Regis.
Londonā īpaši izceļamas ir divas viņa institūcijas, no kurām viena - HIX Champagne & Caviar Bar atrodas Selfridges luksusa preču tirdzniecības centra otrajā stāvā.
Kā zināms, Oksfordstrītā daudz izceļamu vietu nav, tāpēc vēl jo pārsteidzošāk, ka Hiksa lolojums ieslēpies tieši Selfridges gigantā. Kas pavisam patīkami – HIX restorāni Lielbritānijā pārstāv izcilo Mottra kaviāru no Latvijas! Otra nepārspējama HIX Champagne & Caviar Bar kvalitāte ir kūpināts Skotijas lasis. Tas tiek sadalīts un iesālīts turpat restorānā, savukārt nokūpināts rūpīgi kontrolētā temperatūrā - uz Selfridges centra jumta (starp citu, šo lasi iespējams nobaudīt visos HIX restorānos, kā arī iegādāties Selfridges pārtikas stendos).
HIX kvalitāte restorānā uztaustāma ar katru maņu - vai tie būtu šķietami ikdienišķie fish fingers & chips ar zirņu biezputru, vai lieliska biešu biezeņa, kazas siera un grauzdētu valriekstu kombinācija, groziņi ar kūpinātu lasi vai garšaugos cepts kalmārs... Turklāt, visas norādes par kvalitatīvo produktu izcelsmi rodamas menu kartē.
Īīpaša HIX adrese gaļas ēdienu mīļotājiem ir Tramshed Īstendā. Lai gan Tramshed 2012. gadā saņēmis Time Out labākā gaļas restorāna titulu, tas lepojas tikai ar divām menu opcijām, proti, steiku no izmeklētas liellopa gaļas un augstākā labuma vistu.
Ha! Uzminiet, kas šāda restorāna interjerā būs kā kulaks uz acs? Protams, Demjena Hērsta darbs – „Govs un gailēns”! Tērauda un stikla formaldehīda cisterna ar iebalzamētajiem dzīvniekiem uz pāris metru augstas statnes pacelta tieši virs pusdienotāju galvām.
Tramshed galda kultūra paredz dalīšanos – vienkāršās uzkodas tiek pasniegtas tā, lai katrs varētu mieloties pēc sirds patikas, izmēģinot no visa pa kumosam. Starteru menu ir sezonāls, taču fantastisko Jorkšīras pudiņu ar vistas akniņu gan iespējams nobaudīt vienmēr!
Ceptās vistiņas pasniegšanas veids, iespējams, kādu pārsteigs – vista ar pret debesīm pavērstām pakaļkājām tiek pasniegta vesela... Protams, turpat, pie galda tā arī meistarīgi tiek sadalīta.
HIX Champagne & Caviar Bar
400 Oxford Street, London, W1A 1AB
www.hixatselfridges.co.uk
Tramshed
32 Rivington Street, London EC2A 3LX
www.chickenandsteak.co.uk
10/2013
Jūsu atsauksmes
Gundega Kreice
Apmeklēja: 2017. gada 15.aprīlī
Tramshed restorānā pēc lieliskās liellopu gaļas baudīšanas viesmīlis pavaicāja, no kurienes esam un kāpēc izvēle kritusi tieši uz Tramshed. Izstāstījām, ka šo restorānu iesaka labākais Latvijas šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Viesmīlis lūdza mums to uzrakstīt uz lapiņas, ko arī izdarījām. Devāmies ārā no restorāna, kad piesteidzās viesmīlis un aicināja mūs atpakaļ, jo Tramshed šefpavārs mūs gribot satikt. Tā nu mums pateicoties Rītiņa kungam bija iespēja aprunāties ar šefpavāru, kurš protams atcerējās tikšanos ar restorāna Vincents īpašnieku. Uzzinājām, ka zāles galā pie sienas esošo gleznu (sižets no multiplikācijas filmas "Govs un Cālis") arī ir gleznojis Demjens Hērsts un abi šie mākslās darbi (Glezna un aprakstā minētais darbs) ir mākslinieka dāvana restorānam. Ēdiens bija izcils un mēs kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka ēdienkartei nav jābūt pārprasti plašai, pietiek ar dažām lieliskām, svaigām opcijām.