La Fromagerie
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Londonas apslēpto pērļu - veikalu un restorānu rajonā Marylebone, gluži kā peles alu, Patricia Michelson izlolojusi La Fromagerie siera pagrabu - veikalu, kurš glabā līdz pat 400 siera šķirņu.
Viss aizsākās, kad pirms 20 gadiem viņa uz mājām Londonā atveda 40 kg smagu Beaufort Chalet d'Alpage siera rituli un pārdeva to savā tirgotavā piemājas dārzā. Cilvēkiem siers tik ļoti patika, ka Patrīcija nekavējoties sāka interesēties par citiem sieriem un paplašināt zināšanas šajā izsmalcinātajā gastronomijas jomā. Šobrīd viņa iemantojusi pasaules atzinību kā autoritāte siera zinībās. Labākie Londonas un Anglijas restorāni sieru iegādājas tieši no La Fromagerie, un Patrīcija ar viesiem restorāniem ir labi pazīstama.
La Fromagerie pārstāv siera meistarus ne tikai no siera ražotāju lielvalstīm - Anglijas, Francijas, Itālijas, bet Patrīcija veltījusi īpašas pūles arī pasaules sieru izpētei, tādēļ veikalā sastopami pat sieri no Argentīnas un Tibetas - izcilākie atradumi. Patrīcija zina katra sava veikala plauktā esošā produkta izcelsmi, pati ir personīgi pazīstama ar visiem to ražotājiem, pārzina ražošanas procesu un pat piena avotu. Jāpiebilst, ka šeit nebūs iespējams sastapt neko no komerciālā piedāvājuma - tikai produktus no lauku mājsaimniecībām.
Katrs siers La Fromagerie izkārtots koka plauktos uz salmiem, un uzglabāti tie tiek atbilstošā 15 grādu temperatūrā. Katru sieru iespējams arī nogaršot.
Kad sieri tiek saņemti, tie dažkārt vēl nav gatavi, Patrīcija pati tos gatavina turpat veikalā un pagrabā. Saimniece ir klātesoša 7 dienas nedēļā, ar visu sirdi un roku siltumu katrs siers tiek izauklēts gluži kā bērns - tiek apgriezti „uz otriem sāniem" tie, kuriem mitrums var izsūkties cauri un var sākties bojāšanās process; mazgāti, tie, kuri jāmazgā, kad sāk pažūt. Ja siers nav labs - tas plauktā nekad neatradīsies.
Sieri La Fromagerie nav lēti, taču ekskluzīvi. Lielākā daļa ir nepasterizēti - dzīvi sieri.
Veikala plauktos sastopami arī citi tīras izcelsmes produkti - dažādas eļļas, pupas, zirņi - pat Latvijā zināmie, pelēkie zirņi - no Francijas laukiem. Tāpat arī dārzeņi, garšaugi un salāti.
La Fromagerie ierīkots arī restorāns ar dažiem maziem galdiņiem un, aizvien iecienītāko tendenci, vienu kopgaldu. Ēdienkarte mainās ik dienu. Paēst var vienkārši, bet tikai to pašu labāko, baudīt kafiju - vienkārši neatkārtojamu, un vīnu - tikai no labākajām vīnotavām. Restorānā ir vērts pasūtīt dienas siera izlasi, sieri tiek pasniegti tādā secībā, kādā tie jābauda - ar pašu ceptu maizi un cepumiem.
Patricia Michelson ir pasaulē atzītākās siera grāmatas Cheese - The World's Best Artisan Cheeses autore. Tā ir grāmata, kas caur fotogrāfiju un tekstu, iepazīstina ar pasaules kārdinošākajiem siera paraugiem. Šķirstot 300 lapaspuses, šķiet, brīžam no fotogrāfijām uzvirmo ne vien siera, bet arī pļavu smarža. Grāmata ir īstens ceļojums siera garšu un tradīciju pasaulē.
2-6 Moxon Street
Marylebone
London W1U 4EW