Texture
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Modernas eiropiešu virtuves un šampanieša bāra veidolā - daļu Skandināvijas Londonā ienesis islandiešu šefpavārs Agnar Sverrisson. Pēc darbošanās Le Manoir aux Quat'Saisons, 2007. gadā Sverisons kopā ar vienu no Lielbritānijas jaunās paaudzes izcilākajiem someljē - Xavier Rousset atvēra Texture, kas jau pēc trim gadiem iemantoja pirmo Michelin zvaigzni.
Patiecoties Agnara Sverisona lojalitātei pret Skandināviju, no ziemeļu jūrām uz Texture virtuvi ik dienas ceļu mēro kā Islandes menca, tā Skagafjörður jērs, garšaugi un islandiešu Skyr siers. Savukārt Texture vīnu piedāvājuma specifika ir mazpazīstami, netradicionāli vīni ar autentisku izcelsmi. Soemeljē atzīst, ka labākais veids, kādā ar šiem vīniem iepazīstināt, ir tieši tasting menu, kad viesis paļaujas vīnziņa ieteikumiem.
Nonācis Portmanstrītas ēkā, kurā iezīmējas Džordža valdīšanas laika arhitektūra, ievēroju, ka restorāna zālēs balto, kailo sienu vietās, gluži kā ar sarkanu signalizē modernās mākslas paraugi.
Gaidot savu kompanjoni un pie bāra ļaujoties šampanieša malkiem un fantastiskiem čipsiem – (vistu, cūku, mencu ādiņas), domāju – vai restorāna nosaukums patiesi spēs sevi attaisnot un atklās tās ēdiena īpašības, kas gastronomijā tiek attiecinātas uz izteiksmīgu tekstūru...
Šoreiz mana izvēle ir par labu tasting menu (75 £) baudījumam.
Uz dēlīša pasniegtās maizes kraukšķīgo garoziņu ir patīkami plēst, bet mīkstumu gribas jo bagātīgi apziest ar viegli iesāļo (jūras sāls) sviestu.
Jau pirmā Texture epizode ar Pea & Mint Tea baudījumu lika man noprast, ka vakars būs izdevies. Zirņu un zaļās tējas uzpūtenis ar svaigajiem zirnīšiem, zirņu dzinumiem un granita jau ir pietiekama kompozīcija, kas ļauj izprast, ko nozīmē – tekstūra.
Arī sekojošais Heirloom Tomato, lai arī viegls, tomēr atkal pārsteidz ar tekstūru bagātību, kas prezentēta caur īpaši audzētiem vecās šķirnes tomātiem ar mozzarella, rukolu, olīvu tapenādi un lauku zaļumiem.
Īsts pārsteigums izrādījās – paipala! Paipalu iekļaut ēdienkartē vienmēr ir liels risks, jo tā lielākoties izrādās visai garlaicīga... Tikai ne šeit! Šaubas tika pagaisinātas, tiklīdz Anjou Quail nonāca uz mana galda - viegli grilēta ar kukurūzu, šalotes sīpoliem, bekona taukos ceptu popkornu un sarkanvīna esenci... Perfekti!
Tomēr mans šīs kartes favorīts izrādījās Icelandic Lighty Salted Cod - fantastiska
Ziemeļjūru menca ar avokado, chorizo, olīvu eļļu un tomātu! Neko pielikt, neko atņemt!
Savukārt vērša vaigs ar mārrutkiem un béarnaise mērci gan sirdi neiekaroja savādā skābuma dēļ.
To gan atsvēra sekojošais jērs ar zoss taukos ceptiem frī kartupeļiem. Burvīgs! Angļu šķirne Elwy Valley Lamb tika atklāta visā savā pilnība – sulīga, ar asins lāsi un izteiksmīgu tekstūru.
Noslēgumā tiku iepriecināts ar zviedru, angļu un franču sieru plati. Arī maizīte jau šoreiz tiek pasniegta pavisam cita, kas ir ļoti labi pārdomāts solis.
Desertā pasniegtais bazilika saldējums ar mango, ingveru un passion fruit pārlējumu bija tieši laikā – nekāda ķepīga kūka, bet viegla un intensīva garšu eksplozija mutē!
Lieliski, ka Texture baudījums var ilgt pēc jūsu ieskatiem, pavisam nesteidzoties, - šajā restorāna galdiņu ”apgrozījums” nebūt nav galvenais.
34 Portman Street
London W1H 7BY
T.: 020 7224 0028