The Harwood Arms
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
The Harwood Arms ir tradicionāls angļu krogs, kas nomaļajā Londonas Fulham rajonā līdz šim eksistēja kā neighbourhood restorāns - vietējo iecienīts, taču ne sevišķi atraktīvs tūristu plūsmai un pavisam brīvi pieejams bez iepriekšējas rezervācijas. Taču saņemot Menu of the Year Award un Diners Choice nominācijas, un, visbeidzot, atrodot vietu Michelin rekomendāciju zvaigznājā, tas iemantojis pasaules slavu, un nu pat tā līdzšinējiem patstāvīgajiem apmeklētājiem - rajona iemītniekiem, jāpiepūlas tikt pie galdiņa.
Konteksta sajūtai vērts minēt, ka šobrīd Anglijā norit krogu reformācijas - krogi, pabi un tavernas tiek pārveidoti par Gastro Pub stila iestādēm, kas nozīmē, ka veiksmīgai klientu piesaistei ar alus karti vien vairs nepietiks. Un no šī viedokļa The Harwood Arms ir gana intriģējošs. Pārsteidzot ar very britsh menu jeb tipiskāko angļu virtuvi - bez stereotipa par angļu virtuvei raksturīgo pārvārīto vai pārcepto ēdienu. The Harwood Arms attaisno angļu virtuves kvalitāti un vienlaikus saglabā tās mūžveco imidžu gluži tāpat kā iesīkstējušu ļautiņu vidū - mītu par to, ka Londonu nekad neatstāj migla....
The Harwood Arms raksturo tipisks angļu vecās modes kroga interjers ar vienkāršiem koka galdiem un koka krēsliem. Savukārt publika ir viss vietējās apkaimes zieds - izgājušo laiku lauku aristokrāti. Vecā skola. Īsts dzīves teātris - ne acu nenovērst... Piemēram, raugoties uz amizantu kundzīšu kompāniju, kurā katra 80 gadus vecā dāma izdzer pa pudelei vīna, notiesā gan pirmo, gan otro ēdienu un vēl desertu - to visu vainagojot ar sieru un vienlaikus nesteidzīgi izbaudot atmosfēru.
The Harwood Arms galvenā vērtība ir ēdiens, kuru raksturo moto Country Comes to Town, kas nozīmē to, ka viss ēdienu piedāvājums ir atbilstošs dabas sezonālajam ritējumam. Ja kaut kas tikko ir izaudzis - tas tiks novākts un atvests uz šejieni, ja ir laiks, kad olas dēj fazāni, tad jūs baudīsiet fazāna olas, ja dēšanu uzsāk paipalas - jūs baudīsiet paipalu olas.
Ēdienkarti veido dienas un vakara piedāvājums, savukārt uz tāfeles tiek atzīmēts jaunākais aktuālajā piedāvājumā.
Angļu tapas - kroketes, jūras velna fish chips, siļķes, trusis baltvīnā vai vermutvīnā ar zaļumiem - tiek izkārtotas uz koka dēlīšiem kopā ar fantastisku medījuma buljonu. Sviests tiek pasniegts uz marmora akmens plāksnītes, savukārt maize - pītā groziņā. Starp citu, grēks ir pasniegt tik gardu maizi pirms pusdienām! Knakstoties gar to jau pirmā apetīte ir remdēta. Un vēl jāizvēlas kas no laba vīna un dzīvā alus sortimenta. Tad tik sākas...
Kā pirmais ēdiens no ēdienkartes izvēlēta tika liellopa mēle - stundām vai pat dienām ilgi vārīta zemā temperatūrā, mīksta un kūstoša, ar ziedkāpostiem un siltu siera kroketi - kraukšķīgu, ar karstu, pilošu sieru. Izvēlēti tika arī liellopa vaigi - cepti un vārīti alū - fenomenāli aromātiem bagāta gaļa, marinēti valrieksti.
The Harwood Arms sezonālais lepnums ir fazāna kotletes, bet tradicionālais - skotu ola jeb medījuma gaļa ar fazāna olu ierastās cūkgaļas ar vistas olu vietā.
Apkalpošana šeit ir jautra, dzīvespriecīga un neuzbāzīga, tāpat kā kopējā The Harwood Arms gaisotne.
www.harwoodarms.com
27 Walham Grove
London SW6 1QR
Ievietots 06/2010