La Mère Brazier
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

Viena no Lionas vēsturiskajām gourmet adresēm ir La Mère Brazier. To pagājušā gadsimta divdesmitajos gados iedibināja tā laika ažiotāža Francijas gastronomijā - Eugénie Brazier, pirmā sieviete, kas izpelnījās trīs Michelin zvaigžņu diadēmu.
Eugénie Brazier būdama 26 gadus jauna zemnieku ģimenes atvase par visai pieticīgu summiņu franku pārpirka pilsētas tavernu Rue Royale ielā un pavisam neilgā laika periodā pārvērta to par īstenu gastronomijas templi, kuru jo sevišķi iecienīja tā laika ievērojamākie politisko posteņu pārstāvji.
Šodienas restorāna telpas, šķiet, saglabājušas nemainīgas savas laikā gaitā veidojušās aprises.
La Mère Brazier ir viens no tiem restorāniem, kas nenoklusē virtuves kulisēs notiekošo, bet paļāvībā to nodod apmeklētāju vērīgajām acīm. Atklāta stila virtuvē kopš 2008. gada darbojas zvaigžņu šefpavārs Mathieu Viannay ar savu lojālo un stingri saliedēto komandu.
Šoreiz Mathieu Viannay gan neizdevās sastapt, taču tas nekavēja vakaru ievirzīt Lionas kulināro tradīciju un moderno variāciju gultnē.
Tā kā janvāra ēdienkarti iezīmē sezonālais trifeļu triumfs, tad vakarēšanu aizsākam ar trifeļu, svaigu jūras ķemmīšu un marinētu dārzeņu un prezentāciju - krāšņas buķetes veidolā (Tartelette de Saint-Jacques, Pétales de Granny Smith et Racines en Vinaigrette - 45 €).
Uz mirkli novirzoties no ēdienkartē iezīmētās kulinārās takas, ļāvos special intrigai, ko gandarīja patiess pārsteigums, proti, melnās franču Périgord trifeles ar bagātīgu, krēmīgu polenti, kas vainagota ar olas dzeltenumu un parmezāna kapučīno. Šādu kombināciju vēl nekad nebiju baudījis un vilties tā nebūt nelika!
Ja vien to piedāvā ēdienkarte, nekad neatsakos no sava iecienītā baloža baudījuma (Pigeon Rôti et Céleri Braisé, Chutney de Coing, Les Cuisses Confites et Toast de Foie - 50 €). La Mère Brazier to pasniedz ar čatniju un selerijas saknēm - perfektu un mutē kūstošu!
Virzoties tuvāk baudījuma virsotnei, ļaujos arī teļa dziedzeriem, ko papildina kartupeļu biezenis, sēnes un Vidusjūras mērce (Pomme de Ris de Veau à la Grenobloise, Champignons des Bois et Purée de Pomme de Terre - 50 €).
Vakara noslēgumā tiekam aplaimoti ar lieliskiem konditorejas izstrādājumiem un Paris-Brest desertu. Tas vēsturiski ticis radīts par godu 1891. gada Parīzes-Brestas velosacīkstēm. La Mère Brazier izpildījumā tas tiek pasniegts ar kastaņu pildījumu, kastaņu saldējumu un karamelizētiem riekstiem (Paris-Brest en Ligne Directe, Glace aux Noisettes Caramélisées, Pralin - 18 €).
Ņemiet vērā - restorāns darbojas tikai darba dienās un, protams, prasa laicīgu rezervāciju pa tālruni - 0478231720.
12 Rue Royale
69001 Lyon, France
www.lamerebrazier.fr
02/2012