Paul Bocuse
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Ja vēlaties ne tikai baudīt augstākā līmeņa maltīti, bet arī izjust kulinārijas mākslas filozofiju, Sonas upes krastā 4 km attālumā no Lionas Jūs gaidīs par 20. gadsimta gastronomijas tēvu uzskatītā Paul Bocuse restorāns. Ar trim Mišelina zvaigznēm apbalvotais pavārs gandrīz vienmēr pats sagaida restorāna apmeklētājus, liekot tiem jau no pirmā brīža sajusties īpaši svarīgiem. 80 gadus vecais Bocuse turpina gatavot arī pats, lai gan lielāko daļu laika velta savu padoto darba uzraudzīšanai un vērtēšanai.
Ienākot restorānā, aiz stikla loga skatam paveras tā sirds un lepnums - virtuve, kurā aizrautīgi darbojas pasaulē labākie ēdienu meistari. Neuztraucieties par apģērba piemērotību pusdienām vai vakariņām šajā restorānā, jo pie galdiņiem ieraudzīsiet sēžam gan turīgas dāmas ar miljons dolāru vērtām kaklarotām, gan kungus, kas ērtības labad atpogājuši kreklus un atturīgos uzvalkus nomainījuši pret džinsu biksēm. Protams, visam ir savas robežas...
Līdzīgi kā viesus sagaida, tiem vēl neienākot restorānā, arī aperitīvs ar komplimentiem tiek pasniegts pirms esat iekārtojušies elegantajos krēslos. Augstākās kvalitātes amuse bouche un labākos vīnus varat izbaudīt, klausoties viesmīļa vai pavāra ieteikumos par īpašāko ēdienkartes piedāvājumā. Lai arī Paul Bocuse apmeklē tūristi no visām pasaules malām, ēdienkarte sastādīta tikai kulinārijas jeb franču valodā.
Ja zināt, ka otrreiz tik drīz Sonas upes krastā nebūsiet, noteikti nobaudiet ēdienkartes galveno lepnumu, kuru pagaršot brauc pavāri no Amerikas, Kanādas, Japānas un citām valstīm. Tā ir melno trifeļu zupa V.G.E. (Black Truffle Soup V.G.E), kas Paul Bocuse ēdienkartē iekļauta jau no 1975. gada, kad pirmo reizi Elizejas pilī to pasniedza Francijas prezidentam Valery Giscard d'Estaing. Tā maksā 80 Eiro un ir katra centa vērta.
Paul Bocuse specializācija ir tradicionāla virtuve, tālab uz šejieni dodas, lai atgrieztos pie franču kulinārijas saknēm. Tās iezīmējas ne vien ēdienu garšā un smaržā, bet arī pasniegšanas un prezentēšanas veidā. Virtuvē ceptu jūras asari, kas ietīts īpašā mīklā, notīra un pasniedz turpat pie galdiņa. Ieplēšot pergamenta balonā tvaikojošu Bresse (reģions Austrumfrancijā) vistu, restorāna telpā ieplūst tik sulīgs aromāts, ka tas sajūtams uz mēles, vēl nenogaršojot pašu maltīti. Ēdieni, kurus pasniedz līdzīgā veidā, īpaši atzīmēti ēdienkartē.
Sekojot franāu tradīcijām, siera plate tiek piedāvāta pirms deserta. Turklāt sieru baudīšana te notiek ar vērienu. Jūsu garšas kārpiņām tiek piedāvāta iespēja nobaudīt līdz pat 40 dažādiem sieriem, kurus, uz saviem pleciem turēdami milzīgu paplāti, atnes divi viesmīļi.
Līdzīgā ceremoniālā veidā tiek pasniegts arī deserts, turklāt viesiem ir iespēja palūgt arī tādu saldo ēdienu, kas nav rodams Paul Bocuse ēdienkartē. Turklāt, ja tās piedāvājums neapmierinās, piemēram, veģetāriešus, restorāna pavāri pagatavos konkrētas pusdienas vai vakariņas pēc viesu lūguma.
Ieturot maltīti Paul Bocuse, tā apmeklētāji var būt droši, ka viss, ko tiem eleganti pasniedz, ir svaigs un tajā dienā gatavots. Turklāt ne uz mirkli jums neļauj aizmirst, ka esat tieši šajā restorānā - sudraba un porcelāna traukus, glāzes, rokas dvielīšus, salvetes un galdautus rotā Paul Bocuse vārds un simbols. Esiet gatavi, ka pusdienu vai vakariņu laikā ar savu klātbūtni jūs pagodinās pats šefpavārs, kurš laipni apjautāsies par viesu iespaidiem un neatteiksies, ja vēlēsieties ar viņu nofotografēties. Un, protams, dodoties prom, jūs laipni pavadīs ar aicinājumu Sonas krastā atgriezties vēl kādu reizi.
L'Auberge du point de collonges
40 Quai de la Plage
Tel: 04 72 42 90 90
Fax: 04 72 27 85 87