GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Modena

Baudītāja ceļvedisKur paēst

IZVĒLIES CEĻVEDI

Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

HIX restaurantsGuy LassausaieThe Quality Chop HousePorta di PoLe GavrocheHélène Darroze at the ConnaughtThe SportsmanTextureFuor d'Acqual'AmbroisieLa Mère BrazierRestaurant 34Frantzén/LindebergWilliam CurleyPollen Street SocialCUTNextAviaryMathias DahlgrenAlineaDinner by Heston BlumenthalHerbert SamuelNehHawksmoorOsteria l'OlivetaGalvin La ChapellePolpoJamie's ItalianAbraxas NorthThe Harwood ArmsLa FromagerieLocanda dell'Isola ComacinaMoonGloriaEpp Maria GalleryWheeler's RestaurantelBulli3 FrakkarFire&Stone50 KvadratCroque GasconThe ProvidoresDaylesford Organic in Notting HillRiver CaféDaylesford Organic in GloucestershireChez Dominique restorānsRistorante BoscagliaMaze GrillTate Liverpool Restaurant-CafeL’Atelier de Joël RobuchonDaylesford OrganicReceptoriaStroganoff Steak HouseWedholms FiskRusskaya RybalkaLongridgeThe London Carriage WorksApollinareHavisCarpe DiemOsteria FrancescanaRigiblickTom AikensÖAubergineHakkasanPandelujoEchaurrenDekxelsMazeAlain Ducasse au Plaza AthénéeNomaPaul Bocuse« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Baudītāja ceļvedis · Eiropa · itālija · Modena · Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

Osteria Francescana

Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

Restorāns, kurš neapšaubāmi pelnījis augstāko novērtējumu. Būt tur ir kā baudīt pirmizrādi, kuru noskatīties vēlas tūkstošiem cilvēku. Paraugu paraugs, kurā šefpavāra Massimo Bottura šedevrus baudīt ierodas gardēži un kulinārijas meistari teju no visām pasaules malām, tostarp pats Slow Food prezidents un pavāru guru Carlo Petrini. Vieta - tikai zinātājiem. No masu tūristu acīm to slēpj durvis, kas vizuāli saplūst ar desmitiem citu, ieliņa pie katedrāles laukuma, uz kuras atrodams nav neviens veikals, vien necils uzraksts sīkiem burtiem - Osteria Francescana.
Arī interjers, pretēji gaidītajam, nepārsteidz ar lieku pompozitāti - baltas sienas nosētas ar vietējo slavenību fotogrāfijām, apaļie galdi ar elegantiem, baltiem galdautiem, divas tulpītes un melns akmens kā minimāls dekors uz katra no tiem. Taču lielāko baudījumu sniedz sudraba karotes un aptuveni 150 gadus vecs, pilnīgi antīks apakššķīvis. Bet četru veidu pašceptā maize iegūlusi divos sudraba groziņos.
Starp 36 galdiņiem brīvu atrast ir neiespējami, taču par spīti tam, nav sajūtas, ka restorāns būtu pārblīvēts. Lai jūs nepārsteidz japānis, kas vienatnē vakariņo pie lielā apaļā galda un viesi, kas maltīti izbaudīt ieradušies ar privāto lidmašīnu no Sicīlijas! Katrs no Osteria Franescana viesiem ir individuāls ciemiņš, tāpēc, laipodams cauri galdiņiem un virtuves pannām, Bottura apsveicinās ar katru no atnākušajiem.
Ar zinātkāri apveltītais šefpavārs savu eksperimentētāja garu ielicis katra ēdiena garšā un prezentācijā. Taustāma ēdienkarte un vīna karte gan ir, taču prātīgāk tajās pat neieskatīties un ļauties gados jauno pavāru un someljē izjūtām par ēdienu un tam atbilstošāko vīnu. Ja nu tomēr, tad vērts zināt - vīna karte līdzinās grāmatai ar aptuveni 100 lapaspusēm un 1300 vīniem tajā. To lieliskā saderība ar izsmalcinātajiem ēdieniem pārsteidz ik brīdi. Bet lielākā daļa ēdienkartes pievilcīgāka liksies veģetāriešiem.
Modena izpelnījusies īpašu dabas labvēlību. Labākais un svaigākais no tās tuvumā esošās Boloņas un Parmas, kā arī pašam kulinārijas meistaram piederošās vīnaudzētavas, olīveļļām un unikālā balzama etiķa nonāk tieši te.
Komplimenti ir nepārspējami! Glāzītē pasniegta zupa ar plēstu teļa gaļu tās apakšā, pupiņu biezeni un putām augšpusē. Netradicionālo ēdienu klāstā brīžiem pat nezini, kurš no tiem ir un kurš nav kompliments.
Cēzara salāti ir viens no lieliskākajiem Bottura rokraksta ēdieniem. Aizmirstiet tradicionālās romiešu lapas, anšovus, bekonu, grauzdiņus, mērci un parmizāna sieru! Ierasto sinepju un olas dzeltenuma vietā, kas ir smagnējās mērces galvenās sastāvdaļas, kulinārijas meistars gaisā pakarinātu olu pūdē tik ilgi, līdz tās smaka līdzinās anšoviem. Pēcāk to gluži kā trifeli sarīvē virs salātiem. Garšas kārpiņas sajūt katru Cēzara salātu niansi un sastāvdaļu īpatnējo garšu.
Arī ravioli vairs neatgādina sevi. Mīklas vietā kā plāns apvalks izmantota jūras zāle, bet vairāku veidu zivis „peldas" visdzidrākajā un dzeltenākajā buljonā, kādu nācies redzēt pat labāko kulinārijas ekspertu izpildījumā. Taču ar apbrīnošanu viss nebeidzas. Ēdienam līdzi nāk instrukcijas! Pavārs smalki ierādīs, kā pareizi zivis ēdamas - sākot no maigākās līdz stiprākajai garšu un tekstūru buķetei.
Pārsteidzoša ir īpaši, lēni tvaikota ola bez čaumalas ar melnajiem ikriem. Šķietami trauslajā olas dzeltenumā šefpavārs tikai sev zināmā veidā iecepis langustu! Savukārt, ēdot zoss aknu foie gras ar grauzdētām mandelēm, mutē iztek pasakaini gards balzama etiķis. To vidū Bottura krājumos atrodams arī tāds, kas izturēts tikai un vienīgi ķiršu koka mucās. Visbeidzot pilnai laimei piedāvāti tiek pieci dažāda vecuma parmizāna sieri, sākot ar jaunu, beidzot ar trīs un četrus gadus vecu - katrs no tiem izceļas ar atšķirīgu struktūru un garšu.
Lai kādu ēdienu jūs baudītu, katrs no tiem pasniegts atšķirīgos traukos, kas piemēroti tieši konkrētajām sastāvdaļām. Vīnu pasūtīt iespējams tikai glāzēs, maltītes cena vienai personai ir aptuveni 150 EUR, bet dress code - labs casual.

Atvērts - Lunch - no 12:30 līdz 14:30
Dinner - no 18:45 līdz 21:30
Slēgts - sestdienās no 18:45 līdz 21:30 un svētdienās

Via Stella, 22 - Modena 41100
Tel.: + 30 059 210118
Fakss: +39 059 220286
E-pasts: mb-francescana@libero.it

www.osteriafrancescana.it

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: