GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Neapole

Baudītāja ceļvedis

IZVĒLIES CEĻVEDI

Sirmā neticamie garšu ceļojumi

Dzīvesviļņa sērfsIgaunijas forest food un safari SāremāKarija kurss Indijā'Sushi high society'Sardīnijas ganu maize un zilās spuras tunča kultsDzūkijas sēņu bumsCeļojums laikā: Etiopija, 2007. gadsKu-kū, ku-kū! Laiks sparģeļiem un Švarcvaldes kiršu kūkaiUkrainas garša: borščs – sarkanais, zaļais un baltaisFeta, frappe un grieķu izēšanās kultsTurcijas smaržu psihedēlijaNormandijas laika rēbuss un malks kalvadosaCitrusa enerģija un vaniļas erotiskais valdzinājumsEiropas Bābeles garšasPica un mafija. NeapoleSenā alu pilsēta Matera« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Baudītāja ceļvedis · Eiropa · itālija · Neapole · Sirmā neticamie garšu ceļojumi

Pica un mafija. Neapole

Autors: Ilze Lasmane-Brože0 ATSAUKSMES

Pica un mafija. Neapole

Runā, ka Neapole esot itāliskākā no Itālijas pilsētām un vienlaikus arī pati kriminogēnākā. Savi trīsdesmit procenti iedzīvotāju varot „lepoties” ar savu kriminālo pagātni un šeit aizvien darbojošos Kamorras mafiju. Mēs, raidījuma „Sirmais. Kulta ēdieni” filmēšanas komanda, necentāmies sevi zeltā iekalt un dārgiem pulksteņiem apsprādzēt, tāpēc noziedzības elpu uz sava pakauša neizjutām. Neapoles gaisotni no sirds sliecamies raksturot kā priekpilnu un patīkamu, tādu kā no filmas, kurā reiz gribējies iekāpt.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Šejienes ļaudis ir dzīvespriecīgi un atsaucīgi. Labu gribēdami, taču būdami ne sevišķi informēti, nereti tie pierunās jums pilnu galvu pamatīgu muļķību, piemēram, par viesnīcu atrašanās vietām. Starp citu, viesnīcas meklējumi Neapolē var izrādīties patiešām īsts izaicinājums. Tumsas stundās ap jūsu rezervēto naktsmītni var nākties riņķot neskaitāmas reizes, līdz beidzot atģisties, ka tepat, kaut kur blakus lielajai ielu numurzīmei, aiz krūmu zariem izrādās ieslēpusies arī mazmazītiņa viesnīcas izkārtne. Ar to jau viss tik ātri nebeigsies - ienākuši telpā pie kāda Džuzepes, jūs tiksiet nosūtīti pie kādas Marionnas, kura ar telefona zvanu par jūsu ierašanos paziņos kādam trešajam, un tikai tad jums tiks atdarītas naktsmāju durvis.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Neapole, kā vieta, kur sajust itāliešu dzīves īsto garšu, ir ļoti pievilcīga tieši jauniem cilvēkiem. Nereti vakarstundās pilsētas skvēriņš šeit ietinas milzīgā marihuānas dūmu mutulī. No dūmakas iznirst klaigas, smiekli, jautrība, un attālākajā atkritumu tvertnē krājas vien kolas bundziņas... Šādu garu pilsētā uztur universitātes studentu klātbūtne. Bet dzīves baudīšana uz pilnu klapi jaušama ne tikai jaunatnes vidū. Ar muguras smadzenēm šeit jūtams dienvidnieciskais mežonīgums, vienas dienas dzīves māksla.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Dzīves entuziasms nolasāms arī vietējo kaismīgajā futbola līdzjušanā. Tā kā futbola fani te ir vieni no pasaulē negantākajiem, viņu klātbūtnē nekādā gadījumā nedrīkst izrādīt, ka esat cita kluba līdzjutējs – var dabūt dunkas... un pamatīgas!

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Nedaudz skumjāka kolorīta ainu pilsētā veido nabadzīgo kvartāli – spāņu kvartāls (Quartieri Spagnoli), piekrastes rajons San Giovanni a Teduccio, ziemeļu rajons Scampìa un Pavareto, kuros noziedzības līmeni uztur tieši motorolleru bandu zādzības. Taču neraugoties uz to, spāņu kvartāls vienlaikus ir arī ļoti pateicīgs maršruts aizraujošām pastaigām. Šeit pilsēta - senā 17. gadsimta spāņu garnizona mājvieta, pārtop šauru ieliņu, slepenu eju un mistisku nostūrīšu mudžeklī, kurā tikai zinātājs spēj atrast meklētās vietas un lietas. Piemēram, leģendārākās pilsētas picērijas.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Ar tādu mērķi šurp ieradās arī raidījuma „Sirmais. Kulta ēdieni” komanda. Taču, pirms pievērsties Neapoles absolūtajam virtuves fenomenam – Neapoles picai, vērts pieminēt vēl divas citas mūsdienu kulta gastronomijas sastāvdaļas, kuru dzimtene ir tieši šī Neapoles līča pilsēta. Pirmkārt, tā būs espresso kafija. Pastāv versija, ka espresso kafijas automāts izgudrots tieši šeit. Tāpat Neapole ir slavenā Limoncello citronu liķiera dzimtene. Jā, citronu un apelsīnu audzes visapkārt pilsētai ir vienkārši pasakainas! Vēl viena no šejienes īpašajām kultūrām ir Vezuva pelnos augušie tomāti. Un tieši vulkāniskās augsnes tomāti ir īstas itāliešu picas priekšnosacījums.

Sākotnēji, 16. gadsimtā plakanmaize Naples a Galette  jeb tā laika pica parādījās kā nabadzīgo ļaužu ēdiens, kuru tirgoja ielās. Palēnām tā ieguva eksotiska, interesanta ēdiena statusu ceļotāju aprindās, līdz ar to picas ēšanas kultūra sāka plaukt un zelt. Savu karalisko statusu pica iemantoja 19. gadsimta beigās, kad karaliskajam pārim - karalim Umberto un viņa sievai Savojas Margaritai - par godu tika lūgts izcept picu Itālijas karoga krāsās. Tā radās leģendārā pica Margarita (Margherita), kuras galvenās sastāvdaļas ir tomāti (sarkanā krāsa), Mozarella (baltā krāsa) un baziliks (zaļā krāsa). Starp citu, leģendārā picērija, kurā tika radītā pirmā Margarita, Neapolē joprojām eksistē un funkcionē. Kā tradicionālās neapoliešu virtuves restorāns, tā šodien pazīstama ar nosaukumu Brandi (Salita S. Anna di Palazzo, 1-2, www.brandi.it).

Picas Margaritas uzvaras gājiena sākumā arī tika izstrādāts strikts nosacījumu kopums, kas norādīja, kādai tad jābūt īstai itāliešu picai. Īstena itāliešu pica tiek cepta malkas krāsnī, ko kurina ar ozolkoku – karstumam un olīvkoku – aromātam. Krāsns tiek sakarsēta līdz 300 grādu temperatūrai un pica tiek cepta tādā kā savveida šoka režīmā – ļoti augstā temperatūrā teju pāris sekundes. Tās mīklai tiek izmantots dabisks avotu ūdens, noteiktas izcelsmes milti, svaigi vulkāniskās augsnes tomāti, extra virgin olīveļļa, jūras sāls un Mozarella. Tikai šādi cepta, pica var pretendēt uz autentiskas picas „sertifikātu”.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Labākās picērijas meklējumos mūsu komanda uzdūrās četrām apmeklējuma vērtām adresēm. Viena no tām ir Da Michele  (via Sersale, 13, www.damichele.net). Izcila picērija ar dzīvās rindas izstāvēšanas piedzīvojumu, ko vainago iespēja izvēlēties no diviem vien iespējamajiem picu variantiem - "Margherita" un "Marinara". Pati par sevi Da Michele ir pavisam necils, vienmēr pārpildīts ūķītis ar lielisku atmosfēru. Darbinieku rindās šeit manāmi šarmanti vecīši, kas nemitīgi dzen jokus, bet rindu izstāvējušo un iekšā tikušo sejas tā arī nepamet smaids un laimes sajūta. Kārtējo reizi saproti, ka pilnai laimei patiesībā reizēm vajag tik maz – pietiek vien ar to, ka esi ticis še iekšā!

Picām šeit nebūt nav pilnīgi apaļa forma, un par to neviens nav noraizējies. Da Michele pica ir ātri, tepat uz vietas, speciāli gardēdim radīts brīnums. Patiešām dievīga! Šeit arī mūsu jaunais draugs – neapolietis Michele izteica citēšanas vērtu tekstu: „Ja gadījumā jūs esat ieradušies Itālijā, lai meklētu labāko picu, droši variet braukt mājās!” Ar nepārprotamu zemtekstu: „Jūs esat to jau atraduši!”

Foto: Pica un mafija. Neapole

Savukārt picērija Il Pizzaiolo del Presidente (via Tribunali, 120/121) ir amizants stāsts par itāliešiem un viņu mārketinga mākslu. Pēc tam, kad 1994. gadā te iegriezās toreizējais ASV prezidents Klintons, picērijas īpašnieki savu iestādījumu ātri vien pārsauca par „Prezidenta picēriju”, pie sienām izlīmēja Bila fotogrāfijas, uz salvetēm iespieda viņa ģīmetni un visu pārkrustīja ar Amerikas simboliku. Pica šeit varbūt nav tā pati izcilākā, taču sava smīna deva gan noteikti garantēta.

Picērija Sorbillo (via Tribunali, 32, www.sorbillo.it), neraugoties uz iekļūšanu Michelin ceļvedī, nekautrīgi savus viesus turpina cienāt no plastmasas traukiem. Taču īpaši uzmanīgā sagaidīšana no pašas saimnieces puses un lieliskā pica pilnībā atsver šo visai netīkamo aspektu. Šai uzsvērtajai vienkāršībai atgādinot par ēdiena vērtību, par pūliņiem, kādi ieguldīti, lai radītu tik izcilu gardumu kā Sorbillo picas.

Foto: Pica un mafija. NeapoleFoto: Pica un mafija. Neapole

Vienmēr burzmas apsēstā Di Matteo (via Tribunali, 94) ir vieta, kur picas cepšanu pagājušā gadsimta 30. gados picērijas saimnieka vadībā aizsākuši nabadzīgie bērni, kuri nav apmeklējuši mācības skolā. Cilvēki šeit ieskrien, lai paķertu picu uz mājām, vai nopirktu mīklu pašrocīgai picas cepšanai. Šeit sastopama arī Neapoles kulta pica – Pizza Fritta, kas bagātīgi pildīta ar visu iedomājamo un pārklāta ar vēl vienu maizes kārtu, tiek fritēta eļļā.

Foto: Pica un mafija. Neapole

Ja gadījies Neapolē uziet šo picēriju, pēc maltītes teju obligāts pasākums, kas būtu kaut reizi dzīvē jāpiedzīvo jebkuram vīrietim, ir bārddziņa apmeklējums – tepat pāri ielai. Gluži kā izrādē šeit var vērot un sekot līdzi meistara veiklajām roku kustībām, kā viņš darbojas ar nevainojami aso bārdas nazi, neskaitāmām ķemmītēm, putām un dvieli. Turklāt šis pārliecinošais sniegums ceturtdaļstundas garumā izmaksā vien 5 eiro.

Daudz interesantu faktu par dažādu pasaules tautu kultūru un ēdieniem būs iespējams uzzināt jau no šī gada marta, kad LTV1 sāks pārraidīt jaunu televīzijas projektu „Sirmais. Kulta ēdieni”.


Raidījums “Sirmais. Kulta ēdieni” top ar RIMI, AMERICAN EXPRESS un Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā finansiālu atbalstu Filmu studijā “Mistrus Media”
Itālijas epizode veidota ar Itālijas starptautiskā īsfilmu festivāla “Lucania Film Festival” komandas atbalstu (www.lucaniafilmfestival.com). Producente: Ilze Lasmane-Brože (GSM: 00 371 29104652, e-mail: kulta.edieni@gmail.com)
Foto: Epatastudio

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: