Porta di Po
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Itālija varbūt nav zeme, kur doties meklēt Michelin restorānus - ir gadījies vilties ne reizi vien. Taču ar necerēti labu un nebūt ne zvaigžņotu restorānu mani pārsteidza Turīna, kas slavena kā mūsdienu šokolādes un vermuta dzimtene. Restorāns Porta di Po atrodas pašā pilsētas tūristu skudru pūžņa viducī. Šāda restorāna lokācija gan iesākumā radīja zināmu skepsi, taču to izkliedēja jau pirmās sirsnīgas un patīkamas uzņemšanas minūtes, kas lika apjaust, ka tomēr esmu ieradies īstajā vietā.
Porta di Po ir tradicionāls Pjemontas provinces restorāns. Ierasti šādu restorānu virtuvēs rosās kāda itāliešu mamma, taču šeit - profesionāli pavāri, kas savā darbā izmanto inovatīvas tehnoloģijas un respektē mūsdienu baudītāja garšu ekspektācijas.
Varbūt arī jūs izbrīnīs, kāpēc klasiskas itāliešu reģiona virtuves ēdienkarte ir lasāma franču valodā... Taču neaizmirsīsim, ka vēsturiski šis reģions zināmu laiku atradies franču pakļautībā. Vēl viena lieta, kas jūs varētu pārsteigt, ir someljē. Ierasti arogantu vīnzini šeit aizstājis īstens jokupēteris. Kaut visi restorānu saimnieki apjaustu, kādā vērtē ir šāda komunikācija!
Raksturojot ēdienkarti, varu sacīt tikai vienu – ar šiem gardumiem uz sava šķīvja es nevēlējos dalīties ne ar vienu! Jo sevišķi ar tiem svaigajiem anšoviem. Tik perfektiem, tik labiem! Un tad tās cime de rapa lapas (ar īpatnu garšu starp brokoli un kāli)! Tās jo sevišķi raksturīgas Dienviditālijas virtuvei. Porta di Po iespējams iepazīties arī ar agnolotti, kas ir Pjemontas tradicionālā variācija par ravioli (ierasti pildīti ar truša, jēra un teļa gaļu), un atklāt īsteno šīs provinces garšu - Minestrone zupā. Vēl viens pārsteigums būs „sviestīgie” escargot gliemji. Kā izrādās, vien nieka 20 km attālumā no Turīnas atrodas escargot pasaules birža. Jā, tieši šeit, nevis kaut kur Francijā!
Ja ceļš jūs atvedis uz Porta di Po, noteikti ēdienreizi noslēdziet ar Montblanc deserta baudījumu. Tas gatavots no kastaņiem, „kalna” smaili sedz bieza putukrējuma kārta, bet pakāji - kraukšķīgas drupačas. Taču pats galvenais – nepalaidiet garām desertu, ko šeit papildina ar T’a šokolādi (ww.tamilano.com). Nevilcināšos sacīt, ka, iespējams, tā pārspēj pat Amadei šokolādes izvirtības, kas ir vairākkārtējas Šokolādes Akadēmijas un "Zelta Pupas" atzinības ieguvējas.
Piazza Vittorio Veneto 1/e
10124 Torino
T.: 011 812 76 42
info@portadipo.it
www.portadipo.it