Echaurren
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Līdz kaulam izbaudīt kādas zemes gastronomiskos brīnumus nozīmē ne vien atgriezties pie tradicionālās virtuves saknēm, bet arī izgaršot pavāra modernizētus tradicionālos ēdienus. Mazās Spānijas pilsētiņas Ezcaray vēsturiskajā centrā piecās paaudzēs nodotās kulinārijas tradīcijas un jauninājumi harmoniski apvienojušies Mišelina zvaigznes restorānā Echaurren. Zem viena jumta gardēžus gaida gan šefpavāres Marisa Sanchez tradicionālās spāņu pupiņas un pipari, gan viņas dēla Francis Paniego kosmopolītiskās un mūsdienīgās inovācijas ēdienu pagatavošanā.
Echaurren, kas sadalīts divās atsevišķās daļās, par apmeklētāju skaitu sūdzēties nevar, tāpēc nereti viesu sagaidīšanā sapulcējas tik daudz cilvēku, ka atmosfēra līdzinās īstam cocktail party. Pēcāk viesi, atkarībā no gastronomiskajām vēlmēm, izklīst uz abām restorāna pusēm.
Zāle, kas atrodas pa labi, iemieso labāko no Riohas reģiona kulinārijas vēstures. Tās dizainā dominē koši sarkanais un melnais. Īsts spāņu temperaments pārņem kā gados jaunākos, tā vecākos apmeklētājus - gan pašus spāņus, gan citzemju viesus. Un visi kā viens nekautrējas sevi parādīt - pieklājīgā apģērbā, ar sudraba rotaslietām un viegli aristokrātisku izturēšanos.
„Piparu laikā", kad teju katrā Spānijas dārzā un uz balkoniem aso garšvielu cep un pievieno dubultās devās, visdažādākās to variācijas restorāna apmeklētājiem piedāvā Marisa Sanchez. Neaizmirstamas ir arī viņas gatavotās kroketes - iespējams labākās, kādas Eiropā rodamas! Pēc individuāla pasūtījuma no spāņu šķiņķa un vistas gaļas pagatavotais veltnītis, būdams plāni, plāni kraukšķīgs no ārpuses, pārsteidz ar fantastisku pildījumu iekšpusē - ar nazi viegli iegriežot, kroketes saturs burtiski kā ola iztek ārpusē. Ēdienkartē rodama arī baloža gaļa un medījumi, kā arī iespaidīga, aptuveni 300 labāko Spānijas vīnu izlase.
Pusdienojot vai vakariņojot lieliskā kompānijā, iespējams padalīties gan ar gardajām un svaigajām uzkodām, kas maksā vidēji 8 līdz 12 eiro, gan otro ēdienu un desertu, jo kulinārijas brīnumus pasniedz uz galdiņa tā, lai katrs varētu izvēlēties savam vēderam tuvāko.
Restorānā pa kreisi no ieejas saimnieko Francis Paniego, kurš pavāra iemaņas apguvis labākajos avangarda restorānos Spānijā. Minimālisma stilā iekārtotais „El Portal" (nereti dēvēts arī par „El Portal del Echaurren") īpaši iecienīts gados jaunāku, biznesam tuvu stāvošu cilvēku vidū, taāu tas neliedz garšas kārpiņas palutināt ikvienam, kas gatavs eksperimentēt. Šefpavāra lepnums - mazsālīta tunāa vēders un identiska izskata spāņu šķiņķis, kas netiek ne cepts, ne vārīts, - pārsteidz ar krasi atšķirīgām garšas izjūtām, kuras iespējams baudīt vienlaicīgi. Atšķirībā no restorāna tradicionālās daļas, te ēdieni tiek pasniegti katram apmeklētājam atsevišķi un ģērbšanās stils ir nedaudz piezemētāks. Taāu arī „El Portal" saimnieks labprāt pats personīgi apvaicāsies par viesu iespaidiem un nekautrēsies uzklausīt sev veltītos komplimentus.
Adrese: Héroes de Alcázar 2, Ezcaray, La Rioja 26280
Tel.: 941354047
Epasts: info@echaurren.com