GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Spānija

Baudītāja ceļvedisFoto galerijasKur paēst

IZVĒLIES CEĻVEDI

Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

HIX restaurantsGuy LassausaieThe Quality Chop HousePorta di PoLe GavrocheHélène Darroze at the ConnaughtThe SportsmanTextureFuor d'Acqual'AmbroisieLa Mère BrazierRestaurant 34Frantzén/LindebergWilliam CurleyPollen Street SocialCUTNextAviaryMathias DahlgrenAlineaDinner by Heston BlumenthalHerbert SamuelNehHawksmoorOsteria l'OlivetaGalvin La ChapellePolpoJamie's ItalianAbraxas NorthThe Harwood ArmsLa FromagerieLocanda dell'Isola ComacinaMoonGloriaEpp Maria GalleryWheeler's RestaurantelBulli3 FrakkarFire&Stone50 KvadratCroque GasconThe ProvidoresDaylesford Organic in Notting HillRiver CaféDaylesford Organic in GloucestershireChez Dominique restorānsRistorante BoscagliaMaze GrillTate Liverpool Restaurant-CafeL’Atelier de Joël RobuchonDaylesford OrganicReceptoriaStroganoff Steak HouseWedholms FiskRusskaya RybalkaLongridgeThe London Carriage WorksApollinareHavisCarpe DiemOsteria FrancescanaRigiblickTom AikensÖAubergineHakkasanPandelujoEchaurrenDekxelsMazeAlain Ducasse au Plaza AthénéeNomaPaul Bocuse« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Baudītāja ceļvedis · Eiropa · spānija · Spānija · Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

elBulli

Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

elBulli

elBulli ir neparastākais gastronomiskais piedzīvojums uz visas planētas! Šis vairākkārt augstu novērtētais restorāns ieved haute cusine pasaulē un iepazīstina ar molekulāro gastronomiju, kas nenozīmē vienkārši labu maltīti, bet gan spēli ar maņām, ar mentālām sajūtām. Molekulārā gastronomija ir rotaļa ar ēdiena ķīmiskajām un fizikālajām īpašībām, tiek veiktas viltīgas un komplicētas manipulācijas, kuru rezultātā tiek iegūts ēdiens ar pavisam citu tekstūru, struktūru un formu, garantējot absolūtu garšas eksploziju. Turklāt nekad nevar ticēt tam, ko redzi, jo tas noteikti garšos pavisam citādāk!
Restorāna elBulli sezona ilgst tikai pusgadu (aprīlis - decembris), atlikušo pusgadu neskaitāmi savas nozares speciālisti slavenākā šefpavāra Ferran Adrià vadībā strādā laboratorijās un izstrādā nākamās sezonas ēdienkarti - katru gadu jaunas ēdienu fantāzijas un, protams, labi zināmas elBulli firmas zīmes. Katras sezonas novitātes tiek apkopotas biezās grāmatās. Ferran Adrià neko neslēpj, jebkuram ir visas iespējas šo virtuvi atkārtot, taču elBulli savā restorānu kategorijā ir pati, pati virsotne. Salīdzināt nav iespējams ne ar vienu citu restorānu visā pasaulē. elBulli ir alma mater - ikkatra pavāra sapnis - kaut sezonu praktizēt šajā virtuvē.

Jā, un šī ir pieprasītākā un kārotākā vieta visā pasaulē ne tikai pavāru vidē. Sezonā restorānu apmeklē aptuveni 8 000 cilvēku, turklāt iespēja te pavakariņot lielā mērā ir kā loterija. Rezervācijas elBulli tiek pieteiktas pat gadu uz priekšu, un nekad nav radusies situācija, kad kāds to atceltu. Ja arī tas notiktu - elBulli baudītāji vietā ilgi nebūtu jāmeklē.

Varbūt nedaudz pārsteidzoši, taču restorāna zāļu noformējums ir vienkāršs un tradicionāls, bez jebkāda kiča, kas daļēji skaidrojams ar to, ka spāņu vasarnīcas stila restorāna ēka ir kultūrvēsturiski aizsargājams objekts, tādēļ netiek pakļauts rekonstrukcijai un modernizācijai. 54 sēdvietas izkārtotas pie ērtiem, klasiskiem galdiem un krēsliem, baltas sienas, balti galdauti, salvetes, uz katra galda vāzē pa vienai burvīgai rozei, toties trauki, uz kuriem tiek pasniegts ēdiens, katru gadu citi, speciāli pielāgoti ēdienam. Tāpat kā pielāgota un pārveidota ir elBulli virtuve, kas modernizēta atbilstoši restorāna specifikai.

Ar šo virtuvi arī aizsākas neparastais vakars elBulli. Sekojot viesmīļa laipnajam uzaicinājumam apskatīt virtuvi, tur arī sastopam pašu Ferran Adrià, kura vadībā darbojas 50 pavāri no visas pasaules.

Tālāk seko 4-5 stundu ilgs ceļojums garšu pasaulē. Pirms maltītes viesmīlis apvaicājas par iespējamām klienta alerģijām, kad visi iespējamie pārpratumi ir novērsti, pilnībā var ļauties restorāna gādīgā personāla viesmīlībai. Tā kā ēdienkartes nav, šo stundu laikā vienkārši jāļaujas un jābauda, kā viens aiz otra tiek pasniegti teju 35 ēdieni mazās porcijās. Katrs ēdiens ir mākslas darbs, un tas prasa nelielu instruktāžu, kura arī tiek sniegta - izstāstot kā katru no tiem ēst un baudīt. Daži pavārmākslas brīnumi ir ļoti trausli, pat rokās grūti satverami, bet mutē tie kūst un izspēlē veselu garšu simfoniju. Un līdzdarbojas šī mentālā spēle, kad domā, ka ēd vienu, bet mutē sajūti pavisam kā cita garšu. Tiek pasniegts risoto, taču rīsu vietā - zaļi valrieksti, kuri saglabājuši to pašu risoto raksturīgo kraukšķīgumu; austeru lapa ar rīta rasu - parasta zaļa lapa, kurā ievilināta austeres garšas kompozīcija; kokosrieksta „švamme"; aveņu cepums; truša auss; ēdieni, kas saistīti ar ciedru koku - rieksti, buljons, caurspīdīgi pelmenīši; garneles, kalmāri, jūras gliemenes vai jūras vēzis, kas minūti atpakaļ vēl peldēja. Svaigi valrieksti, kas citkārt neliktos nekas īpašs, bet šeit tas bija, iespējams, labākais ēdiens - pilnīgi svaigi un nekaltēti, bez nevienas miziņas, kas panākts ar pilnīgi fenomenālu darbu, notīrot riekstu līdz pilnīgam baltumam. Un trifeles! Tādas tekstūras un garšas nav piedzīvotas! Tiek pasniegtas arī vienkāršākas lietas, piemēram, langustīns, bet pagatavots tā, ka mutē burtiski izkūst.

Vīnu var izvēlēties ar vīnziņa palīdzību, un visa apkalpe saskaņoti darbosies visa vakarā garumā un gādās, lai glāzes nekad nekļūtu sausas. Apkalpošana ir dabiska un neuzspīlēta, tajā pašā laikā radot sajūtu, ka personāls ir līdzās un saskaņotā komandas darbā pārzina vissīkākās detaļas.
Runājot par vīniem, elBulli vienkārši vajag pasūtīt vīnu, ko vēlaties baudīt, jo tas netiek saskaņots ar ēdienkarti, taču vīnu izvēle ir patiesi grandioza. Restorāna vīna karte ir 148 lapaspušu bieza grāmata, kurā galvenais akcents ir spāņu vīni, taču iespējams atrast vīnu no visas pasaules un pašus slavenākos vīnus. Vīna karte apmierina jebkura klienta vēlmes, arī cenu kategorijas ziņā. Vīna pagraba elBulli nav, daļa krājuma glabājas restorāna augšstāvā, vēl 20 000 pudeles - Barselonā.
Ēdienkarti viesiem pasniedz vakara beigās reizē ar grāmatu „Viena diena elBulli", kurā pastāstīts, kas tika baudīts vakara gaitā un kā tas viss nokļuvis uz jūsu šķīvja. Kad vakars ir cauri - visi viesmīļi ir draugi, tad vēl kafija... un pastaiga laukā pretim Vidusjūras viļņiem.

Daļa šī piedzīvojuma baudas ir arī pati nokļūšana līdz restorānam. Tas atrodas Costa Brava piekrastes reģionā Roses - Katalonijā, klintī virs Cala Montjoi līča. Ceļš uz to ved augšup serpentīnā, tad lejup. Mēģināt tur nokļūt pašu spēkiem nav ieteicams - mazāk kā pusmetrs līdz nogāzes malai, ceļi - šauri, tādēļ nokļūšana jāatstāj izmanīgu taksistu ziņā. Taču skats uz Vidusjūras ieleju, mazo kalnu ieskauto līcīti ir fantastisks, iespējams, viens no pašiem skaistākajiem skatiem pasaulē. Kad Ferran tika jautāts, kādēļ nav atvērts vēl viens elBulli kur citur pasaulē, atbilde skanēja: „Jo nav otras tik skaistas vietas pasaulē!"

Izmaksas vienai personai ieskaitot vīnus - apm. 250 EUR.

elBulli atzīnības:
- 1. vieta britu žurnāla gadskartējā pasaules labāko restorānu sarakstā The World's 50 Best Restaurants - 2002., 2006., 2007., 2008., 2009
- 1 Michelin zvaigzne - 1976. gads, 2 Michelin zvaigznes - 1990. gads, 3 Michelin zvaigznes - 1997. gads.

elBulli 1961. gadā dibinājuši vācu pāris Dr Hans Schilling un viņa kundze. 1984. gadā restorānam pievienojās nozares zvaigzne Ferran Adrià.

Cala Montjoi . Ap. 30 17480 . Roses.
Girona (Spain)
tel (34) 972 150 457
fax (34) 972 150 717
e-mail: bulli@elbulli.com

 

! 2011. gada 30. jūlijā elBulli izbeigs savu restorāna darbību, lai 2014. gadā pārdzimtu kā radošās gastronomijas laboratorija.

www.elbulli.com

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: