Mathias Dahlgren
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Matiasa Dālgrena (Mathias Dahlgren) virtuve ar tās fantastisko nelielo komplimentu ciklu patiesi apstiprina apgalvojumu „daudz laba nevajag". Šajā miniatūrajā gastronomijas paraugstundā viens vienīgs kumoss ir koncentrēta tekstūras esence un pilnīgas garšu ainas atklājējs.
Šāda filigrānas kulinārijas pieredze meklējama zviedru šefpavāra Matiasa Dālgrena restorānā, kuru ievērojamais pavārmākslas meistars nokristījis savā paša vārdā - Mathias Dahlgren. Restorāns mājo Grand Hôtel Stockholm - leģendārajā Nobela prēmijas ceremonijas goda mielasta norises vietā - ar skatu uz kuģu piestātni un vienu no Stokholmas ūdensdzīslām.
Restorāna natural cuisine fundaments, protams, paredz vietējo, sezonālo izejvielu izmantojumu. Sezonālā rakstura dēļ restorānā nav pastāvīgas ēdienkartes, turklāt Matiass Dālgrens savā ēdienu darbnīcā atrodas nepārtrauktā radošajā mobilitātē, atklājot pavisam inovatīvas ēdiena pasniegšanas manieres.
Nelielā restorāna (38 sēdvietas) klusajā un relaksētajā gaisotnē, personāla visu redzošo acu uzmanībā un aizgādībā, iespējams baudīt piecu vai astoņu ēdienu kursu.
Komplimenti tiek aizsākti ar dzīvu, svaigu zemesriekstu un zemesriekstu cepumu - vieglu un caurredzamu kā rīsu pārsla. Tam seko ekskluzīvu rozīņu riekšava, savukārt uz baltas salvetes pasniegtais zilā siera biskvīts sabirzt kā stikls - tikko tam viegli piedurta dakšiņa. Perfekti!
Tālāk seko sālītas un kūpinātas mencas gabaliņi, kas pasniegti ar garšaugu kociņiem, kamēr uz melnas ogles viegli apsvilināts, smaržo svaigs, tikko no zemes nācis puravs - bietes šķēlītes pavadījumā. Patīkamas garšas, ar kurām paspēlēties uz mēles! Savukārt dārzeņu izlase gluži kā no jauna nobriest un nogatavojas, kad tiek pārlieta ar avotu kreses ūdeni.
Taču tad Mathias Dahlgren izceļ dienišķās maizes burvību, pasniedzot to ar interesantu pašu gatavotu sviestu, sviesta pudiņu un zosu taukiem. Šī maizes un sviesta performance ievada skandināvu sašimi, kas veidots no gurķa, ingvera, mārrutka un jūras veltēm (laša, austeres, langusta, jūras ķemmītes), kurās vēl jūtama Skandināvijas ūdeņu takts, ko akomponē mārrutka mērce un sojas tapiokas radītais garšu kāpinājums. Vienreizēji!
Auksto ūdeņu garneles un karaliskā vēža astes krokete alus mīklā kārdinoši gozējās uz baltiem, vēsiem akmeņiem, gaidot, kad tiks pārlieta ar dzintarainu buljonu. Bet pārsteidzošu saderību atklāj zemā temperatūrā lēni cepināta vistiņa ar kraukšķīgu ādiņu un spēcīgi marinēta ķirbja kombinācija. Savukārt jūras gliemenes un austeres klāj mākoņainas un gaistošas gliemeņu buljona putas un ceptu sīpolu pelnu pārkaisījums.
Lēnām tuvojoties galvenajam ēdienam kā viegla prelūdija tiek pasniegts profitrols ar olu, ceptiem spinātiem un gruyère sieru, kas pārkaisīts ar trifeli. Profitrols ar savu intensīvo garšu lieliski kontrastē ar iepriekšējo svaigo jūras velšu baudījumu. Vēl tikai artišoks, tad ļoti plāns un kraukšķīgs cepums ar foie gras lieliskā tekstūru saspēlē, un esam jau nonākuši pie galvenā ēdiena.
Kā galveno ēdienu var izvēlēties brandada - jauno kartupeļu biezeni ar kūpinātu mencu un mencas aknu, taču teļa dziedzeri ar vasaras sēnēm, baltajiem un zaļajiem sparģeļiem un svaigu ķiploku ir dievu ēdiens!
Ceļojumu Mathias Dahlgren noslēdz mielošanās ar sieriem - no maigākā pārejot uz stiprāko, un deserti - sorbē, bezē no avenēm un dažādām zilenēm. Un, protams, pēdējie malki no dažādo vīnu izlases, kas tikusi baudīta visa vakara garumā.
Maltīte Mathias Dahlgren paģērē vairāku stundu nesteidzīgu, mierpilnu baudījumu un reizē patīkamu izzinošu koncentrēšanos. Jāatzīst, ka Mathias Dahlgren atšķirīgais rokraksts atstāj savu paliekošu ierakstu kulinārijas pieredzes reģistrā.
Mathias Dahlgren
Grand Hōtel Stockholm
Södra Blasieholmshamnen 6
www.mathiasdahlgren.com
reservations@mdghs.com
07/2011