GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Čikāga

Baudītāja ceļvedisKur paēst

IZVĒLIES CEĻVEDI

Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

HIX restaurantsGuy LassausaieThe Quality Chop HousePorta di PoLe GavrocheHélène Darroze at the ConnaughtThe SportsmanTextureFuor d'Acqual'AmbroisieLa Mère BrazierRestaurant 34Frantzén/LindebergWilliam CurleyPollen Street SocialCUTNextAviaryMathias DahlgrenAlineaDinner by Heston BlumenthalHerbert SamuelNehHawksmoorOsteria l'OlivetaGalvin La ChapellePolpoJamie's ItalianAbraxas NorthThe Harwood ArmsLa FromagerieLocanda dell'Isola ComacinaMoonGloriaEpp Maria GalleryWheeler's RestaurantelBulli3 FrakkarFire&Stone50 KvadratCroque GasconThe ProvidoresDaylesford Organic in Notting HillRiver CaféDaylesford Organic in GloucestershireChez Dominique restorānsRistorante BoscagliaMaze GrillTate Liverpool Restaurant-CafeL’Atelier de Joël RobuchonDaylesford OrganicReceptoriaStroganoff Steak HouseWedholms FiskRusskaya RybalkaLongridgeThe London Carriage WorksApollinareHavisCarpe DiemOsteria FrancescanaRigiblickTom AikensÖAubergineHakkasanPandelujoEchaurrenDekxelsMazeAlain Ducasse au Plaza AthénéeNomaPaul Bocuse« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Baudītāja ceļvedis · Ziemeļamerika · amerikas savienotās valstis · Čikāga · Mārtiņa Rītiņa labāko Eiropas restorānu tops

Alinea

Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

Alinea

Izmeklētas maltītes aizsākums meklējams klusumā. Visas dūcošās elektroniskās ierīces diskrēti apslēptas restorāna aizkulišu iekšpagalmā. Alinea pavāru saskanīgo, mierpilno darbošanos var vērot atklātā stila virtuvē.
Arī gandarījums par pasaules mēroga atzinību netiek skaļi izkliegts - St.Pellegrino, Michelin un citi atzinības raksti neuzbāzīgi novietoti administrācijas kabinetā. Alinea interjerā nav nekā lieka vai kā tāda, kas nebūtu utilitāri nepieciešams. Tīra un no kiča brīva elegance.


Foto: AlineaFoto: AlineaFoto: Alinea


Arī uz jūsu galda atradīsies vien glāze, salvete, īpaši veidoti paliktņveida spilventiņi - galda piederumiem un vēlāk - parādīsies arī apaļa stikla lēca, uz kuras noguldīt lietotā piederuma galviņu. Vakariņām svētību dod netālā vīģes koka augļi, bet par aizgādību rūpējas apkalpojošā personāla intensīvas uzmanības starmetis, kamēr par katras restorāna telpas vīna iedvesmoto gaisotni gādā atsevišķs someljē, kurš pārzina specifisko un reto vīnpagraba privātkolekciju.


Šis gastronomiskais piedzīvojums netiek ievadīts ar pompozu preambulu - ārpusē nav redzama Alinea izkārtne un neviens mūs nesagaida, kamēr neesam mulsi izgājuši cauri garam, šauram, sarkanā izgaismotam gaitenim, kura galā, gluži kā mirāža, iznirst kustīgs, ņirbošs, vibrējošs metālisks mākslas darbs. Aiz šī gaiteņa stūra sākas Alinea pasaule, kurā nemanīsiet katalogu produkciju - sākot no mēbelējuma beidzot ar katru atsevišķu trauku - viss ir veidots pēc speciāla restorāna pasūtījuma.


Šeit traukiem un ēdienam ir īpašas attiecības. Katrs mazākais galda piederums ir radīts speciāli noteiktam ēdienam un pasūtīts pie trauku dizaina meistara Prāgā - gluži kā komponista un dzejnieka kopdarbs, radot muzikālu skaņdarbu. Un Alinea ēdienam, tā vien šķiet, trūkst tikai skaņas un melodijas, jo krāsu, formu un kompozīcijas izteiksme tam ir spilgti piemītoša. Ēdienkartē iezīmējas veseli dizaina un mākslas darbi, miniatūras pasaules - meža pļavu un ūdens floras ainavas...

Ieskatīsimies daļā no vakara 24 delikatešu programmas.


Foto: Alinea


Dažādu sēņu variāciju baudījums ieslēpies uz šķīvja izkārtotā, miniatūras meža vides maketā - ar kokiem, krūmājiem un savvaļas ziediem. Šāds garnējums liek atmiņās pakavēties pie savas pēdējās meža sēņošanas reizes. Savukārt pats šķīvis novietots uz gaisa spilventiņa - kad šķīvis tukšojas, spilvens plok, izdalot vieglu, neuzbāzīgu kūpinājuma aromātu.


Foto: AlineaFoto: Alinea


Savukārt, eikalipta lapu kārtojumā iegremdēts medījuma kumoss, kas iznirst gluži kā no ūdensrožu lapu paklāja, piesūcies eikalipta svaigā aromāta.


Foto: Alinea


Bet spēlējoties ar bioprocesiem, pavāri fermentējot soju, panākuši ko līdzīgu piena plēvei. Šo plēvi sarullējot, izveidots stiebriņš, ap kuru apvītas garneles un miso. Šis gardums, grilēts, tiek pasniegts speciālā traukā ar īpašu mērci.


Foto: AlineaFoto: Alinea


Savukārt, lai buljonu uzturētu siltu, tajā iegremdēts sakarsēts melnais akmens. Garša - dievīga, izskats - kā no dabas pasaules izzagts fragments.


Foto: Alinea


Garšu apmānam var ļauties, baudot austeres lapu, kas patiesībā ir retais mignonette augs, kurš piesavinājies austeres aromātu un garšu.


Foto: AlineaFoto: AlineaFoto: Alinea


Atsevišķi ēdieni Alinea ir baudāmi tikai ar sudraba rīkiem, kamēr citi paredz paša aktīvāku iesaistīšanos, darbojoties ar rīkiem un konstrukcijām, pildot polenti vai uztinot springrolls - šeit, nu, atkal čehu trauka dizaina meistars rādījis klasi. Kamēr augstāko pilotāžu sasniedz Alinea pavāri, no French Laundry restorāna nedaudz aizlienējot melno trifeļu un parmezāna eksplozijas noslēpumu. Tā ir vesela performance mutē - spēcīga esence, trifeļu un parmezāna - bezgala bagāta garšu eksplozija.


Foto: AlineaFoto: Alinea


Savukārt deviņu galda piederumu kompozicionāls izkārtojums uz baltā šķīvja kārdina ar sīciņa kodiena lieluma pīles krūtiņas, aknas, rabarbera, zemenes un citu delikatešu gabaliņiem.


Foto: Alinea


Kamēr bekona plānā šķēlīte, uzvērta uz stieplītes īpašā smalkā metāla konstrukcijā, atgādina kādu akrobātikas priekšnesumu.


Foto: Alinea


Deserts kulinārijā vienmēr ir ļāvies plašam estētiskās izdomas lidojumam - Alinea variācijās tā ir ķirbju biezeņa kompozīcija ar cukurvates mākoņiem, kas pasniegta uz degušas, nedaudz vēl kūpošas, pārogļojušās koka virsmas.


Foto: Alinea


Tikmēr vēsā stikla cilindrā iemānīts taisnības augļa pildījums, dragonfrut, finger lime un gurķa esences, kuras noslēdz želantīns.


Foto: AlineaFoto: AlineaFoto: Alinea


Noslēguma desertam pavāri par mākslas darba platformu izvēlas visu plašo galda virsmu un veido uz tā zīmējumus kā salūta puķes debesīs no dažādām deserta sastāvdaļām. Dažas virtuozas kustības, un daži klasiski apaļi saldās mērces pilieni mistiski pieņem kvadrātveida formas, tad šokolādes uzpūtenis, pildīts ar šķidro slāpekli, uz galda sadrūp un ietin galda virsmu vieglā dūmakā.


Foto: AlineaFoto: AlineaFoto: Alinea


Tam, ka šis neticamais piedzīvojums ir bijis īstenība, saņemam apstiprinājumu vakara beigās - menu formā, kurā atzīmēti arī visi klāt baudītie vīni.


Ar rezervāciju Aliena gan jānodrošinās vismaz trīs mēnešus uz priekšu. Protams, var cerēt arī uz kādu laimīgu sagadīšanos ar rezervāciju atteikumu.

 

1723 North Halsted,
Chicago Illinois 60614

www.alinea-restaurant.com
alineaoffice@gmail.com
312-867-0110

 

06/2011

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: