Aviary
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Lai gan Aviary ir vakara kokteiļu un uzkodu lounge stila bārs, šeit bārmeņi, augstākās raudzes sava amata pārstāvji, katram vakaram gatavojas gluži kā nopietnām gourmet restorāna kategorijas vakariņām.
Aviary kokteilis pilnīgi noteikti ir pati krāšņākā „gaiļa aste" (angļu cocktail - burt. „gaiļa aste"), kādu jebkad būsiet acīm skatījis un baudījis un kādu citviet vairs nesastapsiet. Aviary kokteiļi ir īpaši ne tikai dzērienu rafinētā dizaina, pasniegšanas veida un virtuozās kompozīcijas ziņā - būtiskākā kokteiļu virsvērtība rodama to izmeklētajās sastāvdaļās. Šinī ziņā kokteili varētu pielīdzināt krāšņam Indijas pāva astes vēdeklim - ne vairs mājputna spalvu pušķim. Aviary bāra bankā glabājas tikai augstākās kvalitātes alkoholiskie dzērieni, reti, dārgi - teju ar uguni caur ūdeni atrodami. Tie ir zviedru Karlsson's Gold vodka ar skaidri nolasāmu kartupeļu aromātu, franču Citadelle Gin ar vairāk kā divus simtus gadu seno vēsturi un daudzi citi ekskluzīvi, tostarp arī nerūpnieciski ražoti dzērieni. Lielākoties tie ir neredzēti, nedzirdēti, nebaudīti un teju nekur neiegādājami eksemplāri no visas pasaules.
Atšķirībā no ierastās bāru kārtības, Aviary kokteiļmeistaru darbošanās noris slēgtā telpā, un to sniegumu iespējams vērot tikai rezervējot vietas pie chef's table.
Arī nelielās Aviary uzkodas tiek gatavotas atsevišķā aizkulišu telpā. Uzkodu virtuvē top brioche maizītes ar šokolādi un trifeles kroni, tiek servēts plānais, mutē kūstošais bekons un citi garšām bagāti nieki, kas līdzīgi kā Aviary īpašniekam un šefpavāram Grant Achatz piederošajā Alinea - tiek pasniegti uz speciāli, pēc pasūtījuma izgatavotiem traukiem. Šeit lēzeno, ar galdu sazemēto šķīvju garlaicību kliedē izcilnas pamatnes un nelieli podiji, kas katru uzkodu kumosu izceļ īpašā gaismā un vērtē.
Tā vien šķiet, ka Aviary teju katra lieta ir īpaša un katrai tiek ieradīta īpaša vieta. Piemēram, atsevišķa ledus telpa - paredzēta kokteiļu glāzēm, kamēr kokteiļiem paredzētajam ledum ir ne tikai sava telpa, bet arī specializēts ledus meistars, kurš koncertēti uzrauga visdažādāko formu un garšu ledus tapšanu.
Pārsteidzošais Aviary zem savām grīdām glabā vēl kādu pārsteigumu, proti, angļu stila gentlemen's club. Privātais bārs, kurš izmaksājis bargu naudu, pie atsevišķā nosaukuma nav ticis, taču saņemot vakara ielūgumu - jūs zināt, ka baudīsiet tādus dzērienus, kas ierindos jūs izredzēto kārtā.
Lūk, kādas pērles atradīsiet bijušajā, mafijas leģendām apvītajā Čikāgas Meatpacking District rajonā. Šī, savulaik valstī lielākā gaļas pārstrādes teritorija, vēl nav pārtapusi dzīvīgā sociālā kultūrvidē, kā tai līdzīgas teritorijas ASV, un patiesībā vizinoties jau kuro jūdzi ārpus Čikāgas centram, aizvien pārņem šaubas, vai šoferim attiecībā pret jums ir tie labākie nodomi.
Bet līdzās Aviary - Meatpacking District jaunās dvēseles pionierim, atradīsiet arī otru - pasaules molekulārās gastronomijas līdera - amerikāņu šefpavāra Grant Achatz lolojumu - restorānu Next.
953-955 W Fulton St
Chicago, IL 60607
www.theaviary.com
08/2011