GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Londona

Baudītāja ceļvedisCitādi maršrutiEsenceKultūraKur nakšņotKur paēstKur iepirktiesVērts zinātLabākie klubiFilmaInsider's viewKultūras afiša

IZVĒLIES AUTORU

Kafijas svētceļojuma galamērķi

Londona

Kafijas svētceļojuma galamērķiLietuviešu modes dizaineres Egles Čekanavičūtes iedvesmas pieturpunktiCitāda Londona. Fotogrāfes Ilzes Vanagas Londonas iedvesmas pieturpunkti« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Citādi maršruti · Eiropa · apvienotā karaliste · Londona · Ingemārs Dzenis

Kafijas svētceļojuma galamērķi

Autors: Ingemārs Dzenis0 ATSAUKSMES

Kafijas svētceļojuma galamērķi

Ievadam - malciņš kafijas ar banānu garšu...

Eiropiešiem un lielākajai daļai pasaules kafijas dzeršana ir rituāls, kurā garšai ir ļoti liela nozīme. Tādēļ arvien vairāk un vairāk tiek dibinātas mazās kafijas grauzdētavas, kurās kafija tiek apstrādāta pavisam mazos grauzdētājos (1 kg) vai jau lielākos, kuru tilpums ir 50 kg (tās jau gan skaitās diezgan industriālas ierīces priekš mazas grauzdētavas). Tātad... šajos mazajos grauzdētājos tiek eksperimentēts ar dažādu valstu un apgabalu kafijas pupiņu grauzdēšanas pakāpi. Rezultāts bieži vien ir neticams, un garšas, ko varam sajust dzerot šādu kafiju var variēt no tādiem vienkāršiem un labi zināmiem aromātiem, kā tumšā vai piena šokolāde vai dažādi rieksti, līdz pat citrusīgām sensācijām. Patiesi! Piemēram, malciņš espresso rada sajūtu it kā kāds mutē būtu iespiedis 30 ml citrona un greifrūta sulas sajaukumu... Ass citrona skābums ar saldenrūgtu greifrūta pēcgaršu!

Iespējams nonākt arī līdz florālām vai augļu smaržām un garšām, varianti ir neskaitāmi! Neviens no gatavošanas procesiem nav mazāksvarīgs vai svarīgāks par nākamo. Vienlīdz liela nozīme ir tam, kur kafija tikusi audzēta, vai tā pareizi novākta, kā tā tiek pārstrādāta un pēc tam grauzdēta... Tikpat svarīgi, kā baristam prast šo kafiju pareizi pagatavot, kafijas baudītājam savukārt ir orientēties garšu pasaulē un spēt izbaudīt šo melno zeltu.

2010. gada Pasaules Baristu čempions Maikls Fillips savā prezentācijā solīja tiesnešiem, ka iedzerot viņa espresso, tie sajutīs pilnu muti ar piena šokolādi, bet dzērienu norijot pēcgaršā būs jūtams banāns... Ziniet, esmu runājis ar tiesnešiem no šī fināla, un visi kā viens teica, ka tieši to arī sajutuši! Fantastika!!!

Arī Baltijas valstīs ir mazās grauzdētavas - par ko liels prieks! Katrā no trim ir pa dažām tādām, kas pupiņas vienkārši apgrauzdē, bet dziļāk šajā procesā nerokas un neeksperimentē, taču ir arī tādi, kas meklē garšas un, nenoliedzami, arī atrod. Igaunijā tā ir Gourmet Coffee, kur kafiju grauzdē mans labs draugs Raimonds. Latvijā tas noteikti ir Andrito Coffee Roastery ar Andri priekšgalā, kurš man iemācīja visu, ko zināja, bet Lietuvā tas ir Domas (2010. gada Lietuvas čempions), kurš ir jaunākais no šiem trim un grauzdēt sācis tikai pirms dažiem mēnešiem.

Kafijas svētceļojums
Kā lielā pilsētā atrast labu kafijas vietu? Ja uz viena stūra redziet Starbucks, uz otra Costa Coffee, bet uz trešā Caffè Nero, tad ziniet - kaut kur tuvumā, mazā šķērsieliņā būs kāda ļoti laba kafijas kafejnīca. Augsta līmeņa kafijas vietas nekad nebūs uz lielplūsmu ielām.

Vēl kas - īstās kafijas kafejnīcās tiek tirgota tikai un vienīgi kafija. Nav tējas, nav bulciņu...

Uzmanība jāvērš arī pārstāvētajam kafijas zīmolam. Kafijas pasaulē itāliešu zīmols illy nozīmē to pašu, ko Apple - IT nozarē. Ne velti illy kafija pasaulē ir pieejama 50 000 restorānos, un tā ir Nr. 1 kafija arī Michelin restorānos.

Augstas kvalitātes kafijas zīmoli ir arī itāliešu Segafredo un Vergnano. Līdzās maisījumiem, tādiem kā illy, kas vienmēr sasniegs lielu baudītāju auditoriju, aizvien aktuālāki kļūst viena audzētāja zīmoli, tā saucamie, single origin.

Londona
Mana kafijas svētceļojuma galamērķis noteikti ir Londona. Londonas coffee shop scēnas interjeru raksturlielums ir savdabīga nevīžība, ko iezīmē arī otrreizēja materiālu izmantošana - sākot no santehnikas trubām veidotu krēslu dizaina līdz ķirmju sagrauztiem grīdas dēļiem.

Londonā labu kafijas vietu ir ļoti daudz (ja vien jums ir iPhone mobilā ierīce, šeit lieti noderēs The London Coffee Map aplikācija).

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Protein by Dunne Frankowski : Foto: The Time Out blog: London life and culture updated - 7 days a week

Viens no jaunākajiem un karstākajiem Londonas kafijas pieturpunktiem ir kafijas bārs Protein by Dunne Frankowski (18 Hewett Street, dunnefrankowski.tumblr.com). Līdzās labas, pareizas un nesarežģītas kafijas pagatavošanai, Protein by Dunne Frankowski nodarbojas arī ar oriģinālu, lielpilsētu dinamikai atbilstošu coffee shop konceptu izveidi.

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķiFoto: Kafijas svētceļojuma galamērķiFoto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Look Mum No Hands!

Lai gan labā kafijas vietā galvenajam fokusam ir jābūt vērstam uz kafijas pagatavošanu, interesants koncepts un arīdzan laba kafija ir vietā ar impozanto nosaukumu Look Mum No Hands! (49 Old Street , www.lookmumnohands.com), kas ir velodarbnīca un kafijas veikals vienlaikus.

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Nude Espresso

Kafijas pauzes vērtas vietas Londonā ir arī Nude Espresso (www.nudeespresso.com) kafejnīcas - Hanbury Street 26 un Soho Square 19. Nude Espresso pamatā nodarbojas ar kafijas grauzdēšanu, tāpēc šajā ziņā Nude Cafes ir svaiguma garants.

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Taylor St Baristas

Nepaejiet garām Taylor St Baristas (www.taylor-st.com) - izcilam profesionāļu darbalaukam, kas Londonā sastopams septiņās vietās.

Itālija

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Galleria Vittorio Emanuele II (Milan)

Lai gan cilvēki visbiežāk sakot "kafija" - domā "Itālija" un otrādi, tomēr šejienes kafijas dzeršanas kultūra ir nedaudz iestrēgusi un konservatīva. Viennozīmīgi, Itālijā cilvēki kafiju dzer ne tā dēļ, ka tiem garšotu, bet tādēļ, ka tā tiem vajadzīga kofeīna uzņemšanai - nekam vairāk. Kvalitātes, ko profesionāļi meklē kafijā - itāliešu kafijas tasītēs pagrūti atrast. Lai gan kopējā ainā problēmu ir daudz, esot, piemēram, Milānā - aizvien ir vērts iegriezties lielajā Galleria, kur ir ļoti daudz mazu un vēsturisku kafejnīcu. Atceros, viena bija tāda ar milzīgām durvīm un savādi augstu leti... Izrādās senos laikos augstmanis nekāpa nost no zirga, lai padzertu kafiju, bet ar visu zirgu iejāja "kafenē", izdzēra espresso un mierīgi devās tālāk... Neticami!

Skandināvija

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Café Europa 1989

No astoņiem pasaules baristu čempioniem - pieci ir skandināvi. Norvēģijā augstā līmenī ir attīstīta gourmet speciality kafija, kas tiek gatavota no pašu lasītām un pašu grauzdētām pupiņām. Noteikti var uzskatīt, ka šī brīža kafijas kultūras meka ir Skandināvijas valstis.

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Drop Coffee

Kopenhāgenā tasi kafijas noteikti nobaudiet Café Europa 1989 (Amagertorv 1, europa1989.dk), kas ir ļoti augsta līmeņa Eiropas kafijas kultūras kafejnīca - jau ar vēsturi. Oslo savukārt ļoti laba mazā grauzdētava, meistarklases un kafijas bārs vienuviet ir Tim Wendelboe (Grunersgate 1, timwendelboe.no). Helsinkos tā būtu Kaffa Roastery (Pursimiehenkatu 29, www.kaffaroastery.fi), bet Stokholmā - Drop Coffee (Wollmar Yxkullsgatan, 10dropcoffee.se) un Johan & Nyström (Swedenborgsgatan 7, www.johanochnystrom.se) - lielākā mikrograuzdētava Zviedrijā, kuras konceptveikalā iegādājama visa tās produkcija. Šis ir arī vienīgais Stokholmas Aeropress bārs un katra espresso tasīte šeit ir īsts pārsteigums.

Apmeklējuma vērti baristu čempionāti
Šie pasākumi interesanti ir tikai tad, ja no kafijas saprotams jau gana daudz. Citādi tie var izrādīties nesaprotami, nogurdinoši un ne pārāk atraktīvi. Ierasti šo pasākumu ietvaros tiek rīkotas arī dažādas ar kafiju saistītas izstādes.
Pirmais pasaules kafijas meistarības čempionāts notika 2000. gadā, kopš tā laika labākie baristas palēnām uzsāka savu kafijas bāru dibināšanu. Lai gan dziļas vēstures coffehouse kultūrai nav, čempionāti ar aizvien jaunām disciplīnām veicina tās attīstību.

Ievērojamākais kafijas meistaru konkurss ir Pasaules baristu čempionāts (World Barista Championship, worldbaristachampionship.com), kurš šogad notiek Vīnē, no 12. līdz 15. jūnijam.

Interesants ir arī Nordic Barista Cup (nordicbaristacup.com), kas gan vairāk organizēts kā vorkšops trīs dienu garumā. Šogad šī pieredzes apmaiņas platforma tiek organizēta Kopenhāgenā, no 9. līdz 11. augustam.

Uzmanības vērti, protams, ir arī dažādi nacionālie čempionāti, kuru uzvarētāji iegūst tiesības dalībai pasaules čempionātā.

P.S. Noderīgas mājas lapas tiem, kas mīl kafiju: www.jimseven.com; www.thecoffeeguide.org; un nordiccoffeeculture.com

Foto: Kafijas svētceļojuma galamērķi
Vienmēr ar mīlestību pret kafiju,
kafijas meistars Ingemārs Dzenis...

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: