GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Priorat

Citādi maršrutiEsence

IZVĒLIES AUTORU

Vīna reģionsVīnadarītavas un pilisVīna reģiona pērles

Priorat

Vīna reģiona pērles« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Citādi maršruti · Eiropa · spānija · Priorat · Romāns Komars

Vīna reģiona pērles

Autors: Romāns Komars0 ATSAUKSMES

Kalnu ielenktas un patīkamā Vidusjūras vēja lutinātas Spānijas ziemeļaustrumos atrodamas valsts slavenākā vīna reģiona vīnadarītavas. Klinšainajā ielejā pavadīt savas vecumdienas droši vien ieplānojis ne viens vien sarkanās dziras cienītājs. Pompozos Francijas chateau tornīšus un karodziņus šeit neatrast - minimāla civilizācija, pavecas un vienkāršas tradicionālās spāņu arhitektūras vīna darītavas un nepretenciozs, diezgan nobružāts vietējais restorāniņš ar patiesi labu virtuvi.
Priorat neizceļas ar masveida štancēšanu - katra vīna darītava vidēji gadā saražo vien 2000 kastes, turklāt mazākajās no tām vīns pudelē pildīts pašu rokām. Tāpēc aptuveni tūkstoš metru augstumā virs jūras līmeņa augošo vīnogulāju devums lielākoties nonāk kolekcionāru rokās.

René Barbier

Foto: Vīna reģiona pērles

Izcilo Clos Mogador vīnu radītājs René Barbier nelielajā Sant Cugat Sesgarrigues ciematiņā turpina pirms vairāk kā simts gadiem sava franču izcelsmes vectēva Léon Barbier aizsākto karaliskās dziras darīšanas mākslu. Kopš 1984. gada Barbier pievienojies prestižajai Freixenet Group. Šodien vīnogulāju devums novērtēts ar vairākiem apbalvojumiem un medaļām.

Adrese: Partida Torre del Gall, s/n 08739 St. Cugat de Sesgarrigues
Tel.: 93 891 7090
Fakss: 93 891 7099
E-pasts: renebarbier@renebarbier.es

www.renebarbier.com

Morlanda

Foto: Vīna reģiona pērles

Priorat augstākās virsotnes vārdā nosauktā vīna darītava, kas dibināta tikai 1997. gadā, pārsteidz ar lielisku garšu buķeti - vīna pagatavošanā izmantotas galvenokārt tradicionālās reģiona vīnogas - garnacha un cariñena, kuras ne vien vietējie, bet arī ārvalstu vīna eksperti atzinuši par labākajām Priorat. Atrazdamās aptuveni 160 km attālumā no Barselonas, Morlanda savu bagātību slēpj 72 hektāros izcilāko vīnogulāju, no kuriem ik gadu tiek saražots tikai vidēji 3000 kastes vīna.

Adrese: Bellmunt de Priorat, 43738 Tarragona
Tel.: (34) 977 262 268
Fakss: (34) 977 262 268
E-pasts: morlanda@inicia.es

www.morlanda.com

Castellblanch

Foto: Vīna reģiona pērles

Nelielais Parera ģimenes bizness gandrīz simts gadu laikā pāraudzis vienā no lielākajiem un ietekmīgākajiem dzirkstošā vīna cava ražotājiem. 40 km attālumā no Barselonas, Penedès reģionā esošā Castellblanch jau no 1984. gada pievienojusies prestižajai Freixenet Group. Savukārt izslavētās dziras pagatavošanas noslēpums meklējams Macabco, Parellada un Xarello vīnogās.

Adrese: Avda. Casetes Mir, 08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona)
Tel.: (34) 93 891 7025
Fakss: (34) 93 891 0126
E-pasts: castellblanch@castellblanch.es

www.castellblanch.es

CalPep

Foto: Vīna reģiona pērlesFoto: Vīna reģiona pērles

Šī izcilā Barselonas restorāna apmeklējums līdzinās īstam kino, kura pirmās ainas sākas jau ārpusē. Līdz septiņiem vakarā CalPep logu žalūzijas ir nolaistas, turpat laukumā uz soliņiem sēdošie barselonieši vienā mierā lasa vietējās avīzes, garlaikoti sauļo degungalus un, liekas, nekas nespētu iztraucēt apkārt valdošo mieru. Pēkšņi žalūzijas paceļas, nokrakšķ durvju slēdzene un no ārpuses šķietami vienkāršo ēstuvi pāris minūtēs burtiski ielenc cilvēku pūlis. Kā skudras restorānā ieplūst miermīlīgie soliņu deldētāji, acumirklī okupējot 20 vietas pie marmora bāra letes. Tikai šoreiz bārmeņu vietā Joseph Manubens Figueres vadībā kulinārijas trikus rāda pavāri, bet tiem, kas kāri mielojas ar labākajām jūras veltēm pilsētā, pakausī viens otram elpo jau nākamie, kas noskatījuši silto beņķīti.
Vienmēr pilni ir arī restorāna dziļumā esošie seši galdiņi, pie kuriem citādi netikt, kā vien laikus rezervējot. Degustācijas ēdienkarte ar 15 lieliskiem ēdieniem, apkalpošana - pārdomāta un vīna plaukts - iespaidīgs.

Atvērts - lunch - no 13:30 līdz 16:00 (slēgts - pirmdienās)
dinner - no 20:00 līdz 23:30
Slēgts - svētdienās

Adrese: Pl. de les Olles 8, 08003 Barcelona
Tel.: 933 107 961
Fakss: 933 105 670
E-pasts: calpep@eresmas.net

www.calpep.net

Montserrat

Foto: Vīna reģiona pērlesFoto: Vīna reģiona pērlesFoto: Vīna reģiona pērles

Brauciens uz Barselonu un Priorat nav pilnvērtīgs, ja neredzēts paliek viens no slavenākajiem Spānijas arhitektūras šedevriem - Montserrat kalna klosteris un baznīca. Lēni čunčinādams caur klintīm, vilciens mazliet vairāk kā pēc pusstundas piestāj vietā, no kuras paveras elpu aizraujošs skats - baznīcas sienas, kas, daļēji paslēptas Montserrat, slejas vairāk kā tūkstoš metru augstumā virs jūras līmeņa. Bet sperot kāju pāri dievnama slieksnim, neizprotamas un graujošas izjūtas pārņem kā ticīgos, tā neticīgos. Brīdis, kad mācītājs, dziļi acīs raudzīdamies, nekļūdīgi pasaka, esi vai neesi katolis, liek aizdomāties - veiksmīgs minējums vai tomēr kāds augstāks spēks...
Ārpusē atrodamas neskaitāmas suvenīru bodītes, restorāni un ēdnīcas tiem, kam maciņš drusku šaurāks. Bet funikulieris gaida drosmīgos, kas karstās zemes vēju izbaudīt apņēmušies vēl augstākās klints virsotnēs.

Vērts zināt

- Barselonā ir vieni no lētākajiem taksometriem Eiropā, varbūt pat pasaulē. Pilsētas izbraukāšana izmaksā vidēji 10 eiro, turklāt, būdama slavena ar easyJet un easyCar, lielpilsēta ir pārpilna ar lētiem auto nomas piedāvājumiem - 50 eiro dienā par A klases Mercedes ir smieklīga nauda! Tāpēc visērtākais veids Priorat reģiona iepazīšanai ir ar auto. Tiesa, kalnainais apvidus prasa labas braukšanas prasmes.

- Barselonas viesnīcas patīkami pārsteidz ar atbilstību zvaigznīšu skaitam - tīras, kārtīgas, turklāt, pretēji Francijas kruasānam un džemam, te brokastīs vēderu var iepriecināt ar gardu omleti, vārītām olām, bekonu, dažāda veida šķiņķiem un augļiem. Bulciņas ir vienreizējas!

- Katru otro gadu Barselonā uz Alimentaria izstādēm vienkopus pulcējas pasaules labākie vīndari, lai vairākos paviljons piedāvātu ne vien gastronomiskās izvirtības, bet arī pasākuma galvenā vaininieka - vīna - degustācijas. Izstāde gaidāma nākošgad, no 10. līdz 15. martam, Gran Via Exhibition Centre. Sīkāka informācija: http://www.alimentaria-bcn.com.

- Ziemeļu virzienā no Barselonas atrodas slavenā Lloret de Mar pludmale - dzīvojamo māju te gandrīz nav, bet viesnīcas slejas sānu pie sāna. Cilvēki ūdenspriekus bauda jau marta vidū, kad gaiss iesilst līdz 20 - 25 grādiem. Gardēžiem, kam ar jamon šķiņķi un sieriem ir par maz, nākas vilties - labus restorānus atrast te pagrūti.

- Līdzīgi kā Bordo Francijā, arī starp Priorat vīna darītavām var gadīties pa kādai, kas bez iepriekšējas pieteikšanās viesus nepieņem, tāpēc vērts to noskaidrot iepriekš. Tā kā lielākā daļa ražotņu te ir mazas, par to, vai iespējams tajās vakariņot, arī jāpārjautā.

- Pirms pieciem gadiem nelielais Priorat reģions tika sadalīts divos atsevišķos. Otrs no tiem šodien atpazīstams kā Montsant, kura vīni, izmaksādami trīsreiz mazāk, tomēr ir tie paši Priorat.

Raksts ievietots 2007.gadā

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: