GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Samarkanda

EsenceKur nakšņotKur paēstKur iepirktiesLietas, kas jāizdara

IZVĒLIES OBJEKTU

KarimbekOld CitySamarkandas plova centrs Ahmadjon Oshpaz« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Galamērķi · Āzija · uzbekistāna · Samarkanda · Kur paēst ·

Samarkandas plova centrs Ahmadjon Oshpaz

Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Samarkandas plova centrs Ahmadjon Oshpaz

Plovs ir vistradicionālākais no uzbeku ēdieniem. Turklāt katrā reģionā atšķirīgs (uzbeku virtuvē esot vismaz 50 dažādu plovu variāciju), tālab, lai izbaudītu tā nianses visā buķetes krāšņumā, vislabāk to nobaudīt katrā no vietām, kurp aizvedis jūsu ceļš. Senās receptes ir nemainīgas jau no 10. un 12. gadsimta. Vissausākais (bet tāpēc ne sliktāks) plovs ir Hivā un Buhārā, jau bagātīgāks Samarkandā, bet vispiesātinātākais Taškentā, kur to pasniedz ar paipalu olām, rozīnēm un, ja gribēsiet nomēģināt, arī zirga gaļas desu. Gandrīz katrā pilsētā ir savs plova centrs, kas dienas vidū (līdz apmēram diviem) mudž kā skudru pūznis. Vietējie, tūristi - raibs jūklis. Samarkandā esot noteikti vērts iegriezties Ahmadjon Oshpaz - še gatavotajam plovam pilsētā nav līdzvērtīga. Ar zirņiem, burkāniem un dāsnu porciju jēra gaļas tas ir tik pamatīgs, ka diezin vai todien vēl kārosies vakariņas. Kaut nenoliedzami sātīgs, plovs Centrālajā Āzijā jau no seniem laikiem ticis uzskatīts par veselīgu ēdienu. Barojošs, sabalansēts - ar taukvielām, proteīniem, ogļhidrātiem. Taču tas nekad netiek ēsts „pliks", uz galda vienmēr jābūt arī svaigajiem salātiem. Atkarībā no sezonas - gurķiem, tomātiem, sīpoliem, zaļumiem. Un tējai. Pēdējā ir obligāta, turklāt to atnes vispirms un specifiskais tējas dzeršanas rituāls tiek strikti ievērots. Vispirms nacionālajiem ornamentiem rotātā porcelāna tējkanna tiek piepildīta ar vārošu ūdeni, tad ar speciālu karotīti tajā tiek ieliktas tējas lapas, tām uzlejot vēl mazliet verdoša ūdens. Kad tēja jau uzlikta uz galda, saimnieks trīs reizes to ielej pialā un pēc tam atpakaļ kanniņā - tiek uzskatīts, ka tādējādi tēja iegūst aromātiskumu un bagātīgāku garšas buķeti. Kā vēsta šejienes tradīcija, jo mazāk saimnieks jums piālā tējas ielej, jo lielāka ir viņa cieņa un jo ilgāk viņš vēlas būt ar jums kopā. Savukārt, ja pialu pielej pilnu, tā ātri tiek izdzerta un vakars galā...
Tiesa, speciālajās plova ēstuvēs neko citu (piemēram, šašliku) labāk nepasūtīt, salīdzinājumā ar plova kvalitāti tas būs kā diena pret nakti.

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: