9 Hoe Nhai
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES
Vjetnamieši ēd uz ielas, sākot no pusdienas laika vecā kvartāla ietves pārtop vienā milzīgā ārā virtuvē, katls pie katla, ēd visi - lieli un mazi, sēžot uz maziem daudzkrāsainiem plastmasas beņķīšiem pie tikpat maziem galdiņiem. Kociņi vien zib... Katrai no ielas ēstuvēm ir sava specializācija, ko viena un tā pati saimniece praktizē jau gadu gadiem. Taču slavenākā, protams, ir pho - vjetnamiešu nūdeļu zupa. Vēsturiski tā esot radusies Vjetnamas ziemeļos, bet pēcāk Hanojas pavāri seno recepti mazliet uzlabojuši un nu tā zināmā mērā kļuvusi par šīs pilsētas simbolu. Gatavojot pho, viss noslēpums ir buljonā, katru rītu pavārs tirgū izvēlas liellopa kaulus, kas tiek ielikti aukstā ūdenī un pēc tam vārīti. Pēcāk ūdens tiek noliets un katls piepildīts no jauna. Tad tiek pievienoti sīpoli, ingvērs, garšvielas. Katram pavāram ir sava recepte, un tas arī viens no iemesliem, kādēļ pho dažādās vietā garšo atšķirīgi. Svarīgi arī, lai nūdeles būtu gatavotas no visaugstvērtīgākajiem rīsiem. Turklāt rezultātam, kad tas tiek ieliets ēdāja bļodiņā, jābūt arī estētiski pievilcīgam - Hanojā detaļām tiek pievērsta īpaša uzmanība. Baltas nūdeles, brūnas liellopa gaļas šķēlītes, zaļi sīpoli, dzeltens ingvērs, sarkanie čilli... Ar pho tiek sākta diena un tā ir neiztrūkstošs rituāls arī Hanojas ziemā. Ja nu gluži uz ietves sēdēt negribas, otra iespēja ir tā pati ielas virtuve - tikai nosacītās iekštelpās. Katls kūp uz ietves, bet savu zupiņu varat baudīt ēkas pirmajā stāvā ierīkotajā improvizētajā kafetērijā. Saturs šķīvī gan nemainās, toties provizorisks komforts un motocikli nestumdās gluži gar degunu... Kolorītu ēstuvju ir daudz, viena no tādām arī 9 Hoe Nhai - īpaša ar to, ka šajā vietā jau vairāk kā 10 gadus ik dienas sēž viena un tā pati vjetnamiešu "mamma" un visus šos gadus gatavo vien divus ēdienus Bun Oc un Bun Cua (abi ir klasiskās vjetnamiešu zupas paveidi).
9, Hoe Nhai