Le Gavroche
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Le Gavroche ir pirmais britu restorāns, kas tālajā 1982. gadā izpelnījās trīs Michelin zvaigznes. Jāmin gan, ka desmit gadus vēlāk tas vienu zvaigzni zaudēja.
1967. gadā restorānu izveidoja Roux ģimene. Lai gan tā sākotnējās telpas līdz 1981. gadam atradās citā pilsētas daļā, tagad Le Gavroche mājo Meifēra rajonā un ir viens no senākajiem tradicionālās franču virtuves restorāniem Londonā.
Šobrīd restorāna patrona kārtā ir Michel A. Roux. Sešdesmit viesiem virtuvē gatavo divdesmit cilvēki, savukārt zāles pārraudzība uzticēta divpadsmit visu pārredzošiem viesmīļiem. Var jau būt, ka daudz par daudz, taču jūs ne uz mirkli nepaliksiet ar tukšu trauku vai citu jau acumirklī nepiepildītu vajadzību.
Le Gavroche iespējams sastapties ar līdz šim tikai tādos pasaules līmeņa restorānos kā Alinea un Noma praktizētu uzmanības apliecinājumu, kā viesa personas iepriekšēja izzināšana. „Labvakar, Rītiņa kungs, kā zināms, pārstāvat Slow Food kustību...”
Le Gavroche zāle jau acumirklī nošarmē ar savu vecā franču stila galda klājumu un cēlmetāla klātbūtni. Īpaši aci piesaista putnu un dzīvnieku sudrabā atlietās skulptūras, kuru veidolā jaušamas dakšiņu un nazīšu formas un līnijas. Sudrabs, sudrabs, sudrabs...
Šoreiz apejot iespēju izvēlēties tasting menu ar someljē izraudzītiem vīniem, izvēlamies no ēdienkartes piedāvājuma. Jau pirms pasūtījuma pieteikšanas, kā komplimentu, saņemam omāru ar olu kulteni plānā mīklas groziņā, kam var sekot ceļojums vecās franču skolas kulinārijā...
Apsvilinātas jūras ķemmītes melnajā karijā ar tīģergarnelēm un chorizo - briošs mīklā nav lēts prieks (30.80 £) - taču noteikti nenožēlosiet, īsta gardēžu bauda! Tāpat 28.80 £ vērti noteikti ir langusti un Hereford gliemji ar vieglu Holandiešu mērci un basku pipariem.
Kā nojaušat, cenas liek par sevi manīt, taču ēdiens ir ekskluzīvs, pat ja tas ir tikai pīles groziņš ar marinētiem dārzeņiem. Garša ir perfekta, konsistence, svaigums un kvalitāte – nevainojami!
Meža putns ar sēnēm otrajā ēdienā ir tikpat fenomenāls, kā tā pasniegšanas veids, kad to meistarīgi un teju virtuozi sagriež turpat pie galda. Ko tādu es labāk nespētu pagatavot!
Arī jūras mēlē ierullēts karaliskais krabis – kraukšķīgs un arī acīm baudāms gardums - ir absolūti neatkārtojams!
Un lai gan truša gaļa parasti ir visai garlaicīga izvēle, šoreiz mīkstā gaļa meistarīgi apvienota ar plānām kartupeļu galetēm un parmezānu, un atgādina kārtainās mīklas torti.
Deserta izvēlē prioritāte šoreiz ir mājas saldējumam un sorbetam, kas pie galda tiek pievests uz ratiņiem un pasniegts no veciem sudraba traukiem. Skaisti! Dvēselē saldumu ielej arī karsts marakujas augļa suflē ar baltās šokolādes saldējumu. Labākais suflē, kas jebkad baudīts!
Le Gavroche
43 Upper Brook Street
London W1K 7QR
www.le-gavroche.co.uk