GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Tallina

Baudītāja ceļvedisEsenceKultūraKur nakšņotKur paēstKur iepirktiesMaršrutiLietas, kas jāizdaraVērts zinātInsider's view

IZVĒLIES OBJEKTU

RoST Leib & KohvLeib Resto ja AedVon Krahl AedNOATuljakArt PrioriBollywoodKadriorgMust PuudelNopBoheemF-HooneSfääRMoonGloriaNehGloria Wine CellarNokuBestsellerCafe JosephineChocolaterie (Chocolats de Pierre)Buenos AiresAfrican KitchenElevantKuldse Notsu Kõrts (The Little Piggy Inn)TroikaSpirit CafeÖBocca« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Galamērķi · Eiropa · igaunija · Tallina · Kur paēst ·

Leib Resto ja Aed

Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Leib Resto ja Aed

Vārds “vietējs” šobrīd ir viens no visbiežāk lietotajiem Tallinas aktuālajā gastronomijas vārdnīcā. Jau klasiķa statusu šajā nišā iemantojis restorāns Leib Resto ja Aed, kas ieslēpies Tallinas vecpilsētā un kura fundaments ir “jaunā igauņu virtuve.” Kā stāsta tā līdzīpašnieks un someljē Kristjan Peäske, Leib Resto ja Aed pirms sešiem gadiem Tallinā esot bijis viens no pirmajiem, kas konceptuāli sācis izmantot ēdienkartē vietējos produktus. “Taču šobrīd, protams, situācija ir pilnīgi citāda. Daudzi restorāni sadarbojas ar vietējiem zemniekiem un tā ir tendence, kas tikai pieaug. Restorānu aina ir mainījusies ļoti strauji, un es ļoti ceru, ka šis virziens tikai turpināsies.”

Foto: Leib Resto ja Aed

Leib Resto ja Aed ir īpašs arī ar to, ka līdzās ierastajai vīna un ēdiena sapārošanai, piedāvā arī ēdiena kombinācijas ar alu. “Es neteiktu, ka sapārot ēdienu ar alu ir grūtāk nekā ar vīnu. Alus gastronomiskiem eksperimentiem ir ļoti pateicīgs un šobrīd Igaunijā ir arī ļoti spēcīga mazo darītavu scēna. Alus variācijas ir patiešām interesantas un no savas pieredzes varu teikt, ka reizumis ar to iespējamas pat intriģējošākas kombinācijas nekā ar vīnu. Lielākā daļa alu, ko izmantojam pāros ar ēdienu, ir vietēji ražoti.”

Gandrīz katrai Leib Resto ja Aed ēdienkartē izmantotajai sastāvdaļai ir savs stāsts un vietējā vidē sakņojies pamatojums. Ļoti īpaša vieta tajā atvēlēta dārzeņiem, turklāt, kā uzskata Kristjan Peäske – to sezona Igaunijā ir īsāka, taču līdz ar to – dārzeņu garšu buķete ir daudz spēcīgāka. Savs stāsts ir arī siļķei, kaut Baltijas jūrā Igaunijas piekrastē tās neesot bieži sastopamas, Leib Resto ja Aed ēdienkartē tās atradīsiet. “Mēs izmantojam siļķi, jo tai ir vēsturiskas saknes. Igauņu jūrnieki savulaik devās zvejot siļķes uz Atlantijas okeānu un pēcāk ar lomu atgriezās mājās.”

Kaut caur logu rūtīm no vecpilsētas Uus ieliņas var manīt, kā cilvēki mielojas pie Leib galdiem, aklās fasādes durvis ieeju liks meklēt no pagalma puses. Mūru ieskauto iekšpagalmu, kā aiz septiņām atslēgām noslēgtu patvērumu, no vienas puses vēl apjož vecpilsētas akmens nocietinājumu siena, bet virs iežogojuma var manīt kā kalnā kāpjas pilsētas paaugstinājumi. Lekni apzaļumoto iekšpagalma dārzu rotā bijušā britu kluba atstātais mantojums - angļu skulptūras un pagājušā gadsimta stiklotā veranda.

Leib telpas veidotas art deco un stilizēta Jūgendstila rokrakstā, savukārt galda klājumā prasmīgi iekļauti Igaunijā tik plaši izmantotie, šarmantie kadiķa koka galda piederumi un mūsdienīgs dabisko materiālu dizains.

Restorāna patīkamo atmosfēru pavada izcila apkalpošana, bet gardo maltīti mierpilni ļauj baudīt draudzīgās cenas.

Uus tn 31 / T.: +372 611 90 26 / www.leibresto.ee

07/2017

 

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: