GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Komo ezers

Baudītāja ceļvedisKur paēst

IZVĒLIES OBJEKTU

Locanda dell'Isola Comacina« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Galamērķi · Eiropa · itālija · Komo ezers · Kur paēst ·

Locanda dell'Isola Comacina

Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES

Komačinas salas (Isola Comacina) apmeklējums jau vien ir ko vērts. Fantastiska jebkurā gada laikā, unikāla jau gadsimtiem, autentiska vēl šodien. Komo ezera mazā saliņa glabā neskaitāmus zīmīgus vēstures paragrāfus - vēstījumus par grieķu un gotu karu, Burgundu cilšu iekarojumiem, Komo bīskapa Agripa laiku; periodu, kad sala piederēja Beļģijai un laiku, kad tā tika atgriezta Itālijai... Šos stāstus mums neaizmirstamā piedzīvojuma noslēgumā stāsta Benvenuto Puricelli, kurš laivu piestātnē sagaida mūs humora pilns, atraktīvs un aizrautīgs runātājs. Benvenuto Puricelli ir salas restorāna Locanda dell'Isola Comacina saimnieks un īstens salinieks jau 30 gadus, un visus šos 30 gadus viņš viesus sagaida sarkani rūtotā vestītē ar amizantu svītrotu cepuri, kuras spici grezno bumbulis.
Viņš ieved mūs milzīgajā restorāna zālē ar lielāko kamīnu, kāds jebkad redzēts. Skatos, pavarda mutē tam veseli malkas bluķi, pagales der tikai iekuram. Turpat līdzās kapara pannas, piena mašīna, kurā atdalīt krējumu un ietaisīt sieru. Absolūta vienkāršība un uzticība tradīcijām. Taču pie vaskadrānām klātiem galdiem sēdušas ne viena vien politiskā un šovbiznesa zvaigzne (Barbara Streizande, Eltons Džons, Džo Kokers, Madonna ir tikai daži). Un tagad arī mēs.

Ēdienkartes nebūs. Locanda dell'Isola Comacina ēdiena pasniegšanas tradīcija nav mainīta jau 30 gadus. Šeit ar baudu jāseko pieciem maltītes posmiem. Antipasti prelūdija ietver viegli vārītus vai grilētus dārzeņus (burkānus, brokoļus, puķkāpostus, selerijas, ceptus sīpolus, saldos piparus, pupiņas, ziedkāpostus un bietes vai citus sezonālos dārzeņus) un pagrabā žāvētu liellopu gaļu - Bresaola della Valtellina, kā arī vītinātu liellopu gaļu Prosciutto Tipo Praga - līdz papīra plānumam grieztu. To visu var apmērcēt augstākā labuma olīveļļā vai citronu sulā, uzkaisīt sāli un piparus, un rokām plēst svaigu, karstu itāliešu maizi. Šķiet, ar šo vien jau pietiktu ēdienreizei.
Bet par otrā ēdiena tuvošanos nojaust liek lieliskā smarža no virtuves, kur uz vecas malkas plīts virsmas tiek ceptas foreles. Tās saķertas tepat Komo ezerā, starp citu, arī sarūpēt maltīti sev pašiem netiek liegts, un droši var izmēģināt spēkus zvejā. Kad foreles ir gatavas, turpat pie galda, tikpat glīti un izveicīgi kā vijolnieks darbojas ar vijoli, tās tiek notīrītas. Atliek izvēlēties, cik daudz no tā vēlies baudīt un pievienot salātus, atkal eļļu, citronu sulu, piparus un sāli.
Tikmēr jau virtuvē lielos katlos, tīrā olīveļļā cepas veselas lauku vistas - Rottami di pollo in padella ar kraukšķīgāko ādiņu pasaulē! Audzētas turpat uz salas. Jautāju, vai vistām jāskrien pakaļ pašam... Neesot gan. Tās uzticīgi sekojot. Iznākums ir pasakains, ko tik dabīgu reti vairs kur var sastapt!
Tagad derētu pastaiga pa salu... Fantastiskie paradīzes dabas skati, gleznainie zvejnieku nami, maza romānikas stila baznīca ar zvanu torni... Šī ir vieta, kur pavadīt visu dienu, staigājot, baudot vīnu un ēdienu. Jā, un šeit noteikti ir jāierodas izsalkušam, nekādā gadījumā pusizsalkušam.
Jo seko nu jau ceturtais ēdiens pēc kārtas - Parmigiano Reggiano 25 kg smagā siera viducis turpat pie galda tiek grebts un gabali pasniegti kopā ar vīnu. Šai gastronomiskās baudas virsotnei sekos vēl deserts...
Saules lutināti apelsīni tiek uzdurti uz dakšiņas un meistarīgi nomizoti, sagriezti šķēlītēs un pasniegti kopā ar saldējumu un banānu liķiera pārlējumu.
Noslēdzošā - kafijas pasniegšanas daļa ir kā augstākais kulminācijas punkts labas teātra izrādes scenārijā. Smagā katlā ar ļoti biezu dibenu tiek liets konjaks un dedzināts kopā ar cukuru. Gaisā sitas liesmas, Benvenuto Puricelli kaismīgi stāsta salas vēsturi, cilā dziras kausus, pievieno kafiju... Šī bija tā reize, kad neatteicos kafiju baudīt ar cukuru. Neaizmirstami!
Nodomāju, ka šī būtu pasaulē labākā darba vieta. Teicu, ka man ir divas ziņas - viena slikta, viena laba. „Benvenuto, Jūsu pavārs vakarā iekritīs ezerā. Tā ir sliktā ziņa, labā - es palieku viņa vietā!" Mēs smējāmies. Un jāatzīst, ka šī restorāna apmeklējums mani pamatīgi iespaidoja.

22010 Ossuccio
Lago di Como
39 0344 55083-56755
www.comacina.it

 

Raksts ievietots 03/2010

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: