GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW JAUNUMI FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Toskāna

Baudītāja ceļvedisKur nakšņotKur paēstArhitektūras tūrismsVērts zināt

IZVĒLIES OBJEKTU

Vērts zināt« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Galamērķi · Eiropa · itālija · Toskāna · Vērts zināt ·

Vērts zināt

Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Vērts zināt

Pēc Romas Toskāna ir otrs iecienītākais tūristu galamērķis Itālijā, tālab, ja gribat ieraudzīt un izjust īsteno un tikai vietējiem zināmo Toskānas garšu, vislabāk turp doties nesezonā - vēlā rudenī vai ziemā. Kā apgalvo vietējie, pat pecorino siers viskrēmīgākais esot rudeņos un ziemās, kad aitas pārtiek no kārtīgas un treknas zāles, ne siena.

Nav daudz Itālijas reģionu, kas lepotos ar tādu ģēniju klāstu, kas to savulaik atzinuši par savām mājām kā Toskāna. Lūk, tikai daži no viņiem – Petrarka, Dante, Pučīni, Botičelli, Mikelandželo, Leonardo da Vinči, Galileo Galilejs, Makjavelli...

Foto: Vērts zināt

Kaut krāšņās ciprešu alejas ir viens no Toskānas simboliem, ciprešu patiesā dzimtene ir cita – savulaik tās te no Persijas un Sīrijas ieveda Toskānas pirmie iemītnieki etruski, uzskatot, ka cipresēm piemīt mītiskas un pārdabiskas spējas, jo atšķirībā no citiem lapu kokiem, tās rudeņos nemet lapas un to mūža ilgums var pārsniegt 2000 un vairāk gadus.

Toskānas galvaspilsēta Florence 1339. gadā kļuva par pirmo Eiropas pilsētu, kas sāka bruģēt savas ielas, tādējādi apliecinot arī savu turību, un tā joprojām lepojas ar lielāko kājāmgājējiem atvēlēto teritoriju pasaulē.

Florences muzejos – Uffici Gallery, Accademia Gallery, Museo Nazionale del Bargello un Palazzo Pitti rodams lielākais renesanses mākslas krājums pasaulē.

Foto: Vērts zināt

Toskānā rodami septiņi UNESCO mantojuma sarakstā esoši objekti – vēsturiskie Florences, San Gimignano, Siena, Pienza pilsētu centri, Doma laukums Pizā, Val D'Orcia, kā arī vēsturiskās Mediči villas un dārzi.

Pastāv uzskats, ka tieši Toskāna savulaik kļuvusi arī par operas dzimteni. 16. gadsimta vidū prominents vietējo dzejnieku, mūziķu un intelektuāļu kodols izveidoja apvienību Florentine Camerata, kuri sāka eskperimentēt pielāgojot klasiskās grieķu drāmas mūzikai un uzskatot, ka tās iespējams dziedāt. Pirmie iestudējumi bija sensācija, opernamiem izplešoties viscaur Itālijā un pēcāk arī pārējā Eiropā.

Teatrino di Veritano ir mazākais vēsturiskais teātris pasaulē – tas ir tikai 70 m2 liels un tika celts 19. gadsimta beigās.

Vēlīnajos Viduslaikos un Renesanses laikmetā Toskāna bija neapstrīdams Itālijas mākslas un izglītības centrs. Tās valodai vēlāk kļūstot par Itālijas literāro valodu – pēc tam, kad tradicionālās latiņu valodas vietā to savos darbos bija izmantojis Dante, Petrarka un Bokačio...

Foto: Vērts zināt

Chianti reģions, kas tiek dēvēts arī par Toskānas sirdi un atrodas starp Florenci un Sienu, vīna reģiona statusu iemantojis jau 13. gadsimtā, kad Chianti robežas ar speciālu ediktu nodefinēja Gran duke Cosimo III de Medici. Īpašs kanons nosaka, ka leģendārajam Chianti Classico ir jāievēro proporcijas – 80% tā sastāva veido tipiskā reģiona vīnoga Sangiovese un tikai 20% var būt kādu citu vīnogu sajaukums. Piemēram, Canaiolo un Colorino vai Cabernet Sauvignon un Merlot.

Kaut Toskāna lielākoties slavena ar saviem sarkanvīniem, tā ir dzimtene arī leģendārajam Vernaccia di San Gimignano baltvīnam, kas renesanses laikā tika uzskatīts par vienu no Itālijas izcilākajiem baltvīniem un bija pirmais itāļu vīns, kam 1966. gadā tika piešķirts DOC (Deniminazione di Origine Controllata) statuss. Tas tiek ražots no Vernaccia vīnogām, kas aug San Gimignano apkaimē.

Toskānas leģendārais “Svētais vīns” jeb Vin Santo tiek gatavots no Trebbiano vīnogām, kas, pirms pārtop vīnā, tiek ilgstoši žāvētas labi vēdinātā telpā, tādējādi palielinot cukura koncentrāciju vīnogās.

Tuskānas augstākais punkts ir senais vulkāns Amiata (1700 m). Svelmainās vasaras dienās tā virsotnes meži ir iecienīts pikniku galamērķis vietējo vidū.

Kaut par balto trifeļu epicentru parasti tiek uzskatīts Itālijas Pjemontas reģions un Albas pilsētiņa, virkne to īsteno feinšmekeru ir pārliecināti, ka tas ir tikai labs mārketings un Toskānā – Sienas un Pizas apkaimē, rodamās baltās trifeles nav ne par matu sliktākas, turklāt – cenā draudzīgākas.

Kaut visbiežāk “trifeļu medībām” Toskānā tiek izmantoti Lagotta Romagnolo šķirnes medību suņi, vietējie atzīst, ka patiesībā jebkurš suns var kļūt par trifeļu suni – pat visparastākais sētas krancis...

To, ka Toskānā noteikti jābauda slavenais bistecca alla fiorentina jeb Toskānas steiks, zina daudzi, taču, iespējams, ne visi, ka tā izcelsme ir saistīta ar britiem, kuri 19. gada vidū pārcēlās uz dzīvi Florences apkaimē, ievešot jaunas liellopu gaļas izciršanas tehnikas, tostarp arī T-bone steiku.

Tāda luksusa brendu outlet veikalu koncentrācija kā Florences apkaimē nav rodama nekur citur Eiropā, padarot Toskānu par īstenu brendu upuru leiputriju. Iepirkšanās tūrisma karstākajiem pieturpunktiem pieder Prada Space – itāļu modes brenda Prada outlet (Levanella Spacceo, Strada Statale 69, Montevarchi), kā arī outlet pilsētiņa The Mall (8 Via Europa, 50060 Leccio Reggello; www.themall.it), kuras brendu piedāvājums variējas no Armani, Lanvin, Gucci, Yves Saint Laurent līdz Salvatore Ferragamo, Bottega Veneta. Tod's un Diesel. Ne velti dažs to iekrustījis par 21. gadsimta “La Dolce Vita”. „Brendu ciematā" atlaides mēdz būt līdz pat 70%, tiesa, kā jau visos autletos, piedāvājums atkarīgs no veiksmes, turklāt jārēķinās ar kārtīgu “darba dienu”, ņemot vērā, ka viss še rodamais patiesībā ir iepriekšējo sezonu neizpārdotie pārpalikumi, starp kuriem uziet pērles ne vienmēr ir viegli. Turklāt, nelolojiet ilūzijas, lielākoties arī še tās nebūs “par sviestmaizi”!

Rudens Toskānā ir festivālu laiks. 5, 12, 19 un 26. oktobrī Marradi (Florence) tiek svinēti kastaņu svētki, piedāvājot tos nobaudīt visos iespējamos veidos – arī ravioli un ievārījumos.

Savukārt novembrī San Miniato (Piza) kļūst par mājvietu gadskārtējam trifeļu festivālam. Ticiet vai nē, bet ik gadu ražas laikā šajā apvidī tiek iegūtas 80 tonnas trifeļu. Šogad festivāls notiek novembrī (15-16, 22-23, 29-30) un decembrī (6-8). Novembrī tradicionāli tiek sumināta arī svaigā spieduma olīveļļa, vērienīgākās svinības notiek Montemurlo (Prato) – no 9. līdz 17. novembrim.

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: