Receptoria
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Iepretim parkam, kurā slejas par Sanktpēterburgas arhitektūras un kompozicionālo centru uzskatītā Admiralty ēkas smaile, atrodas kāds veikaliņš, kurā cits pēc cita mēdz pazust kā vietējie, tā ārvalstu gardēži. Receptoria restorānā vietas atvēlētas vien 36 viesiem, taču gardumiem nokrautos restorānā esošā veikala plauktus izokšķerēt var ikviens, kas meklē patiesi labāko. Izcili sieri no Itālijas (ne komerciālie, bet gan zemnieku, trīs gadus izturētu ParmigianoReggiano ieskaitot!), Iberico šķiņķis no Spānijas, burciņas ar gardāko Francijas zapti, kuru ieteicis un izmanto pats pasaules pavāru Tēvs - Paul Bocuse, un daudzveidīgas sinepes no pašas Dižonas! Salami, olīveļļas, pastas un etiķi - tas viss šeit atrodams, mazā un mājīgā Sanktpēterburgas restorānā. Cilvēki atnāk, sapērkas un dodas mājās.
Taču daži paliek un maltīti bauda solīdā, klusā un ļoti personiskā gaisotnē. Divas zāles, baltas sienas, balti galdauti un plaši galdi, kur izvērsties. Tāds gaišs, moderns minimālisms. Tradicionāla nav arī virtuve, jo tā vien šķiet, ka pavāram ļoti tīk paeksperimentēt. Grilētai bruschetta pārlikti sautēti sīpoli ar garšvielām. Un austere - ne jēla, bet gan uz trim minūtēm ar visu čaulu iešauta krāsnī, ļaujot tās virsējai kārtai nedaudz apvilkties. Bet virs austeres uzlikts foie gras, kas līdz kārdinošās uzkodas pasniegšanas brīdim pamanījies ieņemt apkašā esošās austeres formu. Garšu buķete ir satriecoša un līdz šim vēl nepiedzīvota! Kraukšķīgā bruschetta, pusjēlā jūras delikatese un bagātīgais, treknais foie gras! Tiesa, par visiem 100% novērtēt šī kulinārijas šedevra burvību, visticamāk, pratīs vien īsteni gardēži.
Balodis (no Bresses reģiona Austrumfrancijā) - vidēji jēls un apcepts tieši tik nedaudz, lai būtu perfekts! Mīkstu to pasniedz ar apelsīnu un burkānu mērci un putām. Excellent!
Baudāmāka par pašu tiramisu ir tā pagatavošana. Turpat pie galdiņa jūsu acu priekšā! It kā mocības, to gaidot, jau tāpat nebūtu pietiekamas... Rumu pārlej tieši tik daudz, cik vēlaties. Un tad nāk marscapone krējums, šokolāde... Mmm...
Lai ko arī pasūtītu, tā būs īsta fiesta garšas kārpiņām. Galvenokārt tamdēļ, ka produktu kvalitāti uzrauga pats Vladimirs, restorāna saimnieks. Būdams Krievijas restorānu asociācijas viceprezidents, viņš ir arī kaislīgs ceļotājs. Kuskusa festivāls Sicīlijā, ķiploku festivāls Amerikā, vīna festivāls Kalifornijā - lai kur arī kas nenotiktu, Vladimirs būs tur, lai jaunāko un labāko atvestu arī uz Sanktpēterburgu. Varbūt 40-gadīgā kunga spēju atslēga meklējama faktā, ka viņš nebūt nav pavārs, bet gan zinātnieks...
Pusdienas diviem - aptuveni 144 dolāri.