Alus virtuve
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Par vienu labākajiem Latvijas alus darītājiem jau vairāk kā dekādi tiek uzskatīts “Valmiermuižas alus”. Tā paspārnē Rīgā darbojas restorāns, dēvēts par alus virtuvi. Tajā šefpavārs Dzintars Kristovskis aktīvi seko, tā saucamajam, “Mūsdienu Latvijas virtuves” manifestam, kas paredz jaunu, laikmetīgu recepšu radīšanu, kurās tiktu izmantoti reģionā sastopamie produkti, turklāt atbilstoši to sezonalitātei.
“Valmiermuižas alus” virtuves gadījumā tas nozīmē, ka ēdienkarte var mainīties pat 30 reizes gadā! Šefpavāra uzstādījumā ietilpst arī atsacīšanās no visa, kam nav nekāda sakara ar latviešu virtuvi, piemēram, balzamiko vai sojas mērces. Tā vietā alus virtuvē tiek prātots, kā ko līdzīgu pagatavot no tā, kas audzis Ziemeļu reģiona platuma grādos. Tāpat izslēgtas tiek dažādu nacionālo virtuvju ēdienu kombinācijas, to vietā radot jaunas - piemēram, dedzinātā medū un sienā fermentēti bumbieri vai paradīzes āboli, kas smaržo pēc košļājamās gumijas. Virtuves vajadzībām tiek konservēts, fermentēts un kaltēts, lai dažādotu tik labi zināmās bietes, kāļa vai rāceņa garšas. Mežos un pļavās tiek meklēts viss, ko savulaik kā derīgu ēšanai atzina senči, lai tagad atkal to paceltu jaunos garšu augstumos.
Protams, “Valmiermuižas alus” vēstniecības restorānā ne tikai ēdiens ir lokāls, bet arī dzēriens. Ziemeļu reģionam piederīgs ir sidrs vai alus, un pēdējais, saprotams, ir Valmiermuižas trumpis. Restorānā tiek domāts par šī dzēriena un ēdiena saderības iespējām - tiek eksperimentēts, tiek lauzti standarta uzstādījumi, un abu sapārošana ir nebeidzams izpētes lauks.
“Valmiermuižas alus” vēstniecības paspārnē ir arī veikals, kur atrodami visi iespējamie darītavas brūvējumi – līdzās klasiskajam “Valmiermuižas alus” piedāvājumam, rodama arī specializētā produkcija, piemēram, alus un plūškoka alus kokteiļi ar nosaukumu “Latvietis” un “Latviete”, kura etiķete, citastarp, tapusi sadarbībā ar labi zināmo latviešu mākslinieku Ritumu Ivanovu. Tam līdzās arī plašs vietējo pārtikas ražotāju sortiments – sākot no sieriem, zivīm, medījumiem līdz tējām, medum un saldumiem.
Aristīda Briāna ielā 9a, “Valdemāra pasāža” / Tel. (veikals) +371 25473473, (restorāns) +371 28656111 / www.valmiermuiza.lv
Darba laiks: P.,O. 11.00 - 23.00, Tr., C., Pk. no pl. 11.00 līdz 01.00, S. 12.00 - 01.00, Sv. 12.00 - 23.00
08/2017