GALAMĒRĶI KULTŪRAS AFIŠA BAUDĪTĀJA CEĻVEDIS CITĀDI MARŠRUTI INSIDER'S VIEW VEIKALS FOTO GALERIJAS

IZVĒLIES GALAMĒRĶI

Barselona

Baudītāja ceļvedisFoto galerijasEsenceKultūraKur nakšņotKur paēst· Stila krējums· Trendy· Īsts atradums· Laba izvēle· Leģendāra klasika· Vietējais kolorīts· Kur iedzert vīnu· Labākais saldējums· Labākās pusdienas· Labākās tapas· Ēstuve – piedzīvojums· Must-VisitKur iepirktiesMaršrutiSpa un labākie saloni

IZVĒLIES OBJEKTU

Tickets« ATPAKAĻ « UZ SADAĻAS SĀKUMU

SAŅEM JAUNUMUS

Ierakstiet savu e-pasta adresi, ja vēlaties saņemt ikmēneša jaunumus.

REKOMENDĒJAM:

Londonas jaunā Thaddaeus Ropac galerija

Eiropas skulptūru parki – laikmetīgās mākslas telpa atelpai

Diānas Venē mākslinieku radīto rotu kolekcija

Galamērķi · Eiropa · spānija · Barselona · Kur paēst · Must-Visit

Tickets

Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES

Tickets

Kaut mūslaiku leģendārākais restorāns El Bulli uz visiem laikiem aizvēra durvis pagājušā gada 30. jūnijā, patiesībā tas nekur nav zudis, vien transformējies - abiem brāļiem Adriām (Feranam un Albertam) pagājušajā gadā Barselonā atverot jaunu tapu bāru Tickets un turpat blakus - kokteiļu bāru "41". Un savā ziņā atkal kļūstot par celmlaužiem - šoreiz ne tikai gastronomijas, bet veselas pilsētas teritorijas transformācijas procesā. Poble Sec rajons, kur atrodas Tickets, pazīstams ar savu proletārisko pagātni, tā vēsturei iesniedzoties jau 19. gadsimtā.

Foto: TicketsFoto: TicketsFoto: Tickets

Laikā, kas pilsētu vēl apvija mūris, tie, kuri nevarēja atļauties dzīvot tā iekšpusē, apmetās Poble Sec. Pamazām Poble Sec pārtapa industriālā teritorijā un no tiem laikiem te vēl saglabājušies La Canadenca fabrikas skursteņi. Strādnieku rajona auru tas joprojām nav zaudējis, taču kā tas mēdz notikt ar agrāk nomaļiem un visādā ziņā alternatīviem rajoniem, arī še pārmaiņas vairs ir tikai laika jautājums. Pagājušā gadsimta 40. gados Poble Sec galvenā dzīsla - Paral-lel Avenue, bija slavena ar saviem mūzikliem un kabarē, pēcāk gan to spožums izplēnēja, taču jaunākais pilsētas attīstības plāns paredz Paral-lel atkal iedzīvināt agrāko katalāņu Brodvejas statusu. Nesen, gandrīz pēc 15 gadu pārtraukuma, te jaunā veidolā durvis vēris viens no ikoniskākajiem šejienes kabarē - El Molino jeb Barselonas parafrāze par leģendāro Parīzes Mulenrūžu. Tickets atrodas tikai pārdesmit metrus tālāk - ielas otrajā pusē. Durvis tas ver precīzi septiņos, taču naivi cerēt, ka bez rezervācijas še iekļūsiet. Turklāt tā iespējama tikai internetā - restorāna mājas lapā, kad ik nakti pulksten divpadsmitos teorētiski (tā vismaz rakstīts) tiek "izmestas" 80 brīvās vietas. Kā vēlāk smej viesmīlis, tās esot tikai dažas sekundes - īsāk sakot, Tickets mīts tiek kopts ne mazāk rūpīgi kā El Bulli, un nokļūšana še jau uzskatāma par piedzīvojuma prelūdiju.

Foto: TicketsFoto: TicketsFoto: Tickets

Minūtes desmit pirms septiņiem pie ārdurvīm jau drūzmējas pūlis, taču iekšā nevienu nelaiž, toties caur lielajiem logiem var vērot veselu šovizrādi - pēdējo instruktāžu vairāk kā 20 cilvēku komandai, kas kā skudras, pulkstenim sitot septiņus, aši izklīst savās vietās. Un šovs var sākties - Tickets interjers un personāla formastērps ir humorpilns reveranss rajona "brodvejas" pagātnei un dzīves svinēšanai īsteni karnevāliskā krāšņumā. Ieeja Tickets ir akurāt kā cirkā un pie ārdurvīm viesus sagaida sulainis cilindrā ar rezervāciju sarakstu rokā, virs letes - gluži kā kinoteātrī, skrien uguntiņas "tickets", turpat pāris soļus tālāk gozējas klasisko tapu bāru ierastie aksesuāri - milzu šķiņķa ciskas un sīpolu virtenes, bet netālu plauktā - līdzās televizoru ekrāniem ar ainiņām iz nu jau slēgtā El Bulli virtuves dzīves, ar ķepu māj banāli zeltītie ķīniešu kaķi. Spuldzīšu virtenes pie griestu ventilācijas caurulēm izskatās akurāt kā lampiņas eglītē - šķiet, vēl lielāks kičs nav iespējams. Tapas top pie pieciem bāriem, katram specializējoties savā nišā. Savā ziņā dizainam kā ar kausu pa pieri liekot noprast - tik atbrīvojiet plecus un neņemat šo visu pārāk nopietni, Tickets nav El Bulli, te nav ne vēsts no izsmalcinātās statusa restorāna atmosfēras (un arī 54 vietā te ir 123 sēdvietas), kas ar laiku bija ieguvusi teju savas nišas svētvietas statusu. Tickets ir El Bulli bez pjedestāla - augstās pavārmākslas demokrātiska versija tiem, kas nekad nav mērojuši ceļu augšup pa serpentīnu uz "meku" un tagad vairs arī nemēros. Patiesībā demokrātiska ir tikai fasāde - izaicinājuma un gastronomiskās kvalitātes latiņa te nav pabīdījusies ne par matu.
Savā ziņā šķiet, ka Tickets vienkārši ir brāļu Adriju atļaušanās, tīksma izvēdināšanās pēc balto galdautu stīvuma - nopurināt snobismu un padarīt visaugstākās pavārmākslas virsotnes pieejamas, kliedējot mītu, ka tās lemtas tikai izredzētajiem. Galu galā, ne tikai operā, bet arī mūziklos mēdz būt izcilas izrādes un šī ir viena no tādām. Viena neprātīga ideja visu pārējo tikpat neprātīgajā virtenē. Anothertravelguide.com vizītes laikā viņi abi turpat arī vien grozās - Alberts Adria baltā pavāra ancukā un Ferans Adria, šoreiz vienkāršā ikdienas uzvalkā, jo atšķirībā no El Bulli, Tickets koncepts nepaģēr viņa klātbūtni katru vakaru. Virtuvē ir divi galvenie pavāri un vēl divdesmit divi. Brāļi Adrijas nepiespiesti tērgā ar publiku un šajā vienkāršībā un apkārtējā perfekti režisētajā tingeltangeļa atmosfērā, kurā patiesībā nav ne vēsts no cirka, ir kaut kas absolūti atbruņojošs.
Kaut Tickets ir arī ēdienkarte, vislabāk ļauties tā dēvētajam pārsteiguma piedāvājumam, vairāk kā trīs stundu garumā izbaudot veselu gastronomijas šovizrādi, kuras fundamentu (apmēram pusi) veido lielākā daļa kādreizējo El Bulli hītu. Viss sākas ar leģendārajām zaļajām olīvām, kas patiesībā nemaz nav olīvas - kaut mazajā burciņā, no kuras tiek izvilktas, tās tieši tādas izskatās. "Jāapēd vienā kumosā," saka viesmīle. Šādas instrukcijas tiek dotas ik pa mirklim, tāpat kā par instrumentiem, kuri katram no ēdieniem piemērojami. Viegli triceļojošo "olīvu" sajūtās ir kaut kas no paipalu olu konsistences ar olīvu esenci dzeltenuma vietā, jo, kaut tā noteikti nav olīva, tā pilnīgi noteikti garšo pēc olīvas. Pēc šķidras olīvas trauslā membrānā - lai cik neticami tas neizklausītos. Jeb tunča vēdera šķēlītes "apgleznotas" ar Iberia šķiņķa taukumu, pasniegtas kopā ar maizes standziņām - viesmīlei piekodinot maizes standziņas noteikti ēst atsevišķi, nejaucot garšas. Kraukšķīgas mencu ādas čipši un apelsīns olīvu mērcē, nažgliemenes ar ingvēru un citronu sorbetu , mini "gaisa spilveni" pildīti ar Manchego sieru un Ibērijas šķiņķi - nosaukumi ir viena pasaule, bet tas, kas šo visu baudot notiek ar jūsu maņām ir kas pilnīgi cits. Domā, ka ēd vienu, bet garšu sajūtas liecina par kaut ko absolūti pretēju un kur vēl tekstūru spēles un tehnoloģiskās viltības - dažbrīd šķiet, ka viena kumosa ietvaros tu patiesībā izdzīvo veselu simfoniju. No maigiem glāstiem līdz atskurbinošam spirgtumam. Turklāt arī pašas vienkāršākās lietas, piemēram, jēra ribiņas ir pagatavotas tā, ka mutē burtiski izkūst. Kaut uzkodas seko viena otrai kā ainas teātrī, tās ir tik perfekti sabalansētas (gan garšu buķetes, gan lieluma ziņā), ka izrāde ne mirkli nesāk garlaikot, gluži pretēji - ievelk tik vēl lielākā intrigā. Piemēram, paralēli vēl ar acs kaktiņu vērojot kā blakus bāra letē top Tickets "cotton candy tree" - īsts, miniatūrs saldumkoks, kura zaros gozējas cukurvates mākoņi, krāšņoti ar augļiem un El Bulli esencēm.
Turklāt līdzās teātrim uz šķīvja ir vēl teātris zālē - jāatzīst, nav bieži gadījies redzēt, ka jelkādam vairāku stundu garumā būtu izdevies telpu piesātināt ar tik intensīvu pozitīvo emociju koncentrātu. Ieraugot kārtējo brīnumu uz šķīvja, visi pie apkārtējiem galdiņiem priecājas kā bērni un, kad vēl tas tiek līdz mutei... Tu vakariņo un būtībā stundas trīs nedari neko citu, kā vien asini maņas, izbaudi un runā par garšām, tekstūrām, ēdienu. Un, kad vakars ir beidzies, jūties akurāt kā aizveroties priekškaram pēc labas izrāde. Domām lidinoties trīs pēdas virs zemes un vienlaikus esot gatavībā iesaistīties kaismīgās diskusijās ar jebkuru, kurš vien uzdrīkstētos apgalvot, ka gastronomija nav māksla. Ir un ar lielo burtu!

Avinguda Paral-lel 164
08015 Barcelona

www.ticketsbar.es

03/2012

DALIES:
Facebook Twitter

 

Jūsu atsauksmes

Diemžēl par šo objektu atsauksmes nav saņemtas

Jūsu vārds:

Laiks, kad apmeklējāt šo objektu:

Jūsu komentārs: