Matbaren
Autors: Anothertravelguide.com0 ATSAUKSMES
Stokholma noteikti ierindojama arī Eiropas gastronomijas galamērķu sarakstā. Spožākā vietējās pavārmākslas zvaigzne ir Mathias Dahlgren, kurš vairākkārt atzīts par labāko Stokholmas pavāru. Arī abi viņa restorāni - formālais Masalen un demokrātiskākais vakariņu bārs Matsbaren, atrodas vienā no pilsētas leģendārākajām institūcijām - Grand Hotel. Viesnīca durvis vērusi 1874. gadā un ir vieta, kur jau kopš 1901. gada nakšņojuši teju visi Nobela prēmijas laureāti un viņu ģimenes. Taču, ja Masalen rezervācija nepieciešama teju mēnesi iepriekš (restorānā ir tikai 36 vietas) un varat droši rēķināties, ka viens vakars gastronomisku baudu izmaksās veselu kapitālu, Matbaren ir gan cenu ziņā krietni tīkamāks (kaut joprojām dārgs, salīdzinot ar šāda stila restorāniem citur Eiropā) un arī pie brīva galdiņa tikt ir krietni vieglāk. Neraugoties uz šķietami neformālo atmosfēru (daļa sēdvietu izvietotas pie bāra letes un turpat tālāk atvērtajā virtuvē var vērot pavāru rosīšanos), atliek vien mazliet pavērot apkārt sēdošos, lai saprastu, ka neviens te nav ieklīdis garāmejot. Arī vakariņas Matsbaren ir notikums, kuru bez īpaša iemesla neatļaujas arī paši stokholmieši. Lai te pavadītās stundas patiešām pārvērstu piedzīvojumā, piedomāts ir pie katras detaļas. Ēdiens tiek pasniegts uz koka paplātes, un, kamēr to gaidāt, vienkāršā papīra maisiņā jums tiek atnestas dažādas pašceptas maizes standziņas. Viss ir šķietami ļoti vienkārši, it kā uzsverot, ka primārā ir ēdiena kvalitāte nevis mākslīgi radīta butaforija. Ēdienkarte neliks vilties un ir pietiekami radoša, vienlaikus neaizraujoties ar pašmērķīgiem eksperimentiem. Porcijas ir nelielas, drīzāk degustācijai nevis klasiskiem pamatēdieniem atbilstošas. Līdz ar to, protams, vairāk iespēju iekrist kārdinājumā un vakariņu beigās rēķins vienalga būs mazliet nepatīkams pārsteigums.
Grand Hotel Stockholm, Sodra
Blasieholmshamnen 6