Wedholms Fisk
Autors: Mārtiņš Rītiņš0 ATSAUKSMES
Labākais zivju restorāns Stokholmā! Atliek šeit pamieloties tikai vienu reizi, lai atkarīgi kļūtu pat tie, kam jūras iemītnieki nav iecienītākā delikatese. Par reputāciju Wedholms Fisk nevar sūdzēties - savulaik, viesojoties savā dzimtajā pilsētā, te vakariņojusi pati Grēta Garbo! Turklāt Zviedrijas ievērojamākā šefpavāra Bengt Wedholm lolojums izpelnījies arī Mišelina zvaigzni.
Restorāns atrodas teju pie pašas ostmalas un pa tā plašajiem logiem paveras skats uz garām slīdošajiem kuģīšiem. Tik nomierinošs, ka arī pašā restorānā valda klusa, piezemēta un ļoti solīda gaisotne. Vietējo iecienīts, Wedholms Fisk ir pilns pat pirmdienas vakarā. Šķiet, tikai retais spēj pretoties kārdinošajai ceptas, grilētas vai kā citādi pagatavotas zivs smaržai.
Interjera detaļās jaušams īsts un nepiespiests skandināvu atturīgums - tīrs, mūsdienīgs stils, kas nepretendē uz augstā dizaina statusu. Arī apkalpošana brīžiem šķiet mazliet pavirša un bez liekām ceremonijām. Negribētos gan ticēt, ka iemesls ir ļoti sievišķīgais kolektīvs - viesmīles restorānā ir tikai dāmas, kas savā arodā nostrādājušas jau vairākus gadus. Pārspīlēta ārišķība vienkārši nav Wedholms Fisk stils - mazliet sapucējušies, zviedri te nāk, lai baudītu maltīti, nevis veselu izrādi. Inovāciju gūzmu nemeklējiet arī uz vakariņu galda. Tradicionāla zviedru virtuve ar franču klasikas piešprici. Un tas viss - absolūti svaigs! Katru rītu kulinārijas meistari izvēlas lomu, ko plānots gatavot tikai un vienīgi šodien. Ja ieradīsieties pārāk vēlu, kādas no kārdinošajām jūras veltēm var arī vairs nebūt.
Ēdienkarte nav plaša, taču katra no zivīm pagatavota vairākos veidos. Pavisam noteikti, ka kādu no šeit piedāvātajām variācijām nebūsiet ēduši nekad iepriekš. Viegli sālīta siļķes fileja, kurai pārliets ceptais sviests, burtiski peldas izkusušajos taukos. Tiem klāt pievienota olīveļļa, tāpēc maltīte nav tik trekna, kā sākumā varētu šķist. Kārdinošo jūras velti pasniedz ar jaunajiem kartupeļiem un tradicionālajām piedevām - sarkano sīpolu un dillēm.
Arī jūras mēle ar parmizāna siera mērci un garnelēm ir vairāk kā teicama. Jūras ķemmītes, omārs un āte pasniegti šampanieša mērcē. Tā nav tik krēmīga un vairāk līdzinās buljonam. Iespējams, tieši tāpēc garša ir tik fantastiski viegla un tīra! Zviedriju nedrīkst pamest, nenogaršojot arī viņu slavenos ikrus jeb bleak roe!
Prieks nav lēts, taču porciju izmēri iepriecinās pašus lielākos gardēžus. Vietas - aptuveni 80 cilvēkiem. Noteikti rezervējiet galdiņu, no kura daļēji redzama virtuve - pavāru rosība veicina apetīti.
Slēgts svētdienās.
Nybrokajen 17, 111 48 Stockholm
Tel.: +46 8 - 611 78 74
E-pasts: info@wedholmsfisk.se
www.wedholmsfisk.se